Синдикатите на голям протест срещу плана пощите да се дадат на "наши хора"

Мая Младенова 24 септември 2013 в 19:27 6935 10

От
От "Български пощи" плашат работниците си със санкции, ако протестират срещу тях

На голям протест излизат синдикатите в сряда срещу плановете "Български пощи" да се харижат на близки до властта хора.

Намеренията за приватизация на едно от двете останали големи държавни предприятия (другото е БДЖ) бяха огласени публично от транспортния министър Даниел Папазов на 10 септември. Въпреки че той по-късно се отметна от думите си, съмненията останаха.

Искането пощите да останат държавни е основното на протеста, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров. "Не знам държава в света, в която приватизацията на пощите да е дала положителен ефект", каза синдикалния лидер.

"А като чуя, че апетити имал някакъв неизвестен австрийски инвеститор, винаги ми идва наум, че само на книга е австрийски, а парите са си български", допълни Пламен Димитров.

Другото искане на протестиращите е да се изплати субсидията от 22 млн. за 2011 година, която държавата дължи на пощите. Нежеланието на правителството да плати парите, подсилват съмненията, че кабинетът обезкървява пощите, за да ги продаде по-евтино на "наши хора". Субсидията на "Български пощи" се полага според европейски регламент, който ги задължава да доставят услуги, дори когато са на загуба и задължава държавата да им плати субсидия за тях.

Третото искане на утрешния протест е чисто синдикално - увеличение на заплатите с 10%.

Сборният пункт на протеста е в 9 часа пред централата на КНСБ. Около 9,30 ч шествието ще тръгне по бул. "Ботев" и се очаква около 10-10,30 часа да блокира Министерски съвет.

Очакваме да дойдат поне 1000 - 1500 души, каза пред OFFNews председателят на КНСБ Пламен Димитров.

В писмо до медиите синдикатите обвиниха заместник изпълнителния директор на дружеството Цветана Костадинова в административен натиск срещу недоволните. Тя искала списък на участниците в готвеното протестно шествие и предупредила, че ще има наказания, ако те надвишен 5 на 100 от общия състав на "Български пощи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!