Правителството вади "Български пощи" на тезгяха

Последна промяна на 10 септември 2013 в 20:00 9187 12

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

"На среща с министър Даниел Папазов ни бе съобщено, че в скоро време предстои 49% от "Български пощи" ЕАД ще бъдат предоставени на стратегически партньор". Това съобщи председателят на Синдикалната федерация по съобщенията към КНСБ Георги Бочев.

"За нас, пощенци, това е скрита приватизация, заяви синдикалистът във факс до синдикалните структури в цялата страна. Държавният пощенски оператор умишлено се тласка към фалит, за може да бъде приватизиран на безценица", смята той.

Информацията за готвеното привличане на стратегически партньор е дошла на среща между синдикатите и транспортния министър Данаил Папазов в началото на месеца по повод неизплатените субсидии на пощите за 2011 и 2012 г. за близо 35 милиона лева. Министърът е споменал за потенциален партньор от Австрия или Швейцария, обясни Бочев пред OFFNews.

Причината за загубите на пощите са няколко хиляди нерентабилни пощенски станции в страната, които обаче по еврорегламентите България е длъжна да поддържа – като универсална пощенска услуга за бедната част от населението. „Държавата, съгласно европейска директива, е длъжна да поддържа този пакет от най-необходими пощенски услуги за обикновения човек – най-малко 5 дни в седмицата, във всички 5200 населени места в страната, в студ или пек“.

От 2981 пощенски станции близо 1800 са губещи, посочи Бочев. „Ние сме едно от най-големите държавни предприятия с около 12 000 служители. Средната брутна заплата е 530 лв., а пощальоните работят на минимална заплата – по 350“, каза той и добави „от 2.3 милиона пенсионери в страната, пощите разнасят пенсиите на 1.5 милиона души“.

„Нали разбирате, че няма частник, който да поеме тази универсална услуга, защото тя е губеща? Този, който влага пари, ще го прави за печалба все пак“. Идеята на настоящите управляващи е да приватизират бизнеса на пощите, смята синдикалистът. По думите му, годишният оборот на държавното предприятие е около 130 милиона лева или под 25% дял от пазара на пощенски услуги в България.

Синдикатите към пощите ще организират протестен митинг на 25 септември в София, а от 2 октомври всички пощи в страната ще стачкуват ефективно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 23:12

Стратегически чужд инвеститор проявявал интерес към "Български пощи" казва министър Данаил Папазов.
Гръмки думи, зад които прозира отново една голяма далавера по сътворения сценарий от Иван Костов и правителството на ОДС за разграбване и разпродаване на безценица на български предприятия и други активи на чужди "стратегически инвеститори" срещу тлъсти комисионни. След него сценария е усъвършенстван и майсторски използван от Царя и неговите Юпита, от Тройната коалиция и нейното близко обкръжение. По всичко личи, че настоящите управляващи хващат същата утъпкана пътека. След продажбата на създадените от нашите прадеди "Български пощи" и БДЖ на "стратегически инвеститори" предимно чужди, идва ред на българската земя. Вероятно ще се продава по цели области наведнъж. Няма значение, че за нея са проливали кръвта си нашите предци, деди и прадеди, важното е алъш-вериша и далавелата да въввят и да пълнят джобовете на управляващите и техните гъзолизци. Така след 28 - 30 години или общо около 50 години демокрация, България няма да я има. Трябва да се роди нов Хан Аспарух, който да намери нова територия за племето си, вероятно някъде в Космоса, защото на Земята всички територии са заети.

11.09 2013 в 10:20

Най добре ще е да се приватизира цялата държава като цяло и да спрат мъките на управляващите чужди наместници. Така де - за какво ни е ТАЗИ /днешна/ държава? На кого е необходима, освен на мангалите, които издържаме като домашни животни от рождението до кончината им?
Освен "българско" правителство и управници - какво друго българско е останало?
А, останала е българската държава. Ами да я приватизираме и нея и окончателно да цъфнем и да вържем. Само така с един замах ще изпълним и преизпълним "плана Ран-Ът" и ще спрем агонията.

11.09 2013 в 09:19

После апорт на счупена кола или друга куха черупка и дялът от 49% става 51%. Справка - Панаир Пловдив.

11.09 2013 в 01:38

По-голямата част от международните писма, пакети и колети минават през тях.

По-голямата част от вътрешната кореспонденция на писма също.

Назад са само спрямо вътрешните куриери - Еконт и Спийди, що се отнася до пакети и колети.

10.09 2013 в 23:45

"Стратегическите партньори" в Швейцария и особено в Австрия са от край време офшорюги на руски мафиоти и най-често техен представител в България е фирма от обръчите на лицето Цветан Василев. Толкова по темата за Български Пощи.

10.09 2013 в 23:25

Абе тези говориха за Борисов че не седял на един акъл,но аз се старая да ги слушам какво обещават те единия ден казва НЕ на другия ДА.
Бяха казали че Български пощи няма да се приватизират и то миналата седмица,днес вече сме го забравили.
Имам голямо подозрение че скоро ще сложим на тезгяха и БДЖ,а как им обещаваха и там че няма да има приватизация.
Да сме живи и здрави и ще видим какви ще ги надробят.До сега нищо добро.

10.09 2013 в 23:13

Кой ползва държавните пощи? ЧЕСТНО[email protected]?!?! баси фалшивите начини да се намаля безработицата ...
иначе като прочета "стратегически" и ми е ясна работата ...

10.09 2013 в 23:12

Хмм сигурен ли си, че не описа думичката национализация?
п.п. моите съболезнования към феновете на отбора в който играе спас делев ...

10.09 2013 в 21:50

Приватизация е мръсна дума, с която се маскират грабежи. Факт!
 
X