Правителството вади "Български пощи" на тезгяха

10 септември 2013 в 20:00 9858 12

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

"На среща с министър Даниел Папазов ни бе съобщено, че в скоро време предстои 49% от "Български пощи" ЕАД ще бъдат предоставени на стратегически партньор". Това съобщи председателят на Синдикалната федерация по съобщенията към КНСБ Георги Бочев.

"За нас, пощенци, това е скрита приватизация, заяви синдикалистът във факс до синдикалните структури в цялата страна. Държавният пощенски оператор умишлено се тласка към фалит, за може да бъде приватизиран на безценица", смята той.

Информацията за готвеното привличане на стратегически партньор е дошла на среща между синдикатите и транспортния министър Данаил Папазов в началото на месеца по повод неизплатените субсидии на пощите за 2011 и 2012 г. за близо 35 милиона лева. Министърът е споменал за потенциален партньор от Австрия или Швейцария, обясни Бочев пред OFFNews.

Причината за загубите на пощите са няколко хиляди нерентабилни пощенски станции в страната, които обаче по еврорегламентите България е длъжна да поддържа – като универсална пощенска услуга за бедната част от населението. „Държавата, съгласно европейска директива, е длъжна да поддържа този пакет от най-необходими пощенски услуги за обикновения човек – най-малко 5 дни в седмицата, във всички 5200 населени места в страната, в студ или пек“.

От 2981 пощенски станции близо 1800 са губещи, посочи Бочев. „Ние сме едно от най-големите държавни предприятия с около 12 000 служители. Средната брутна заплата е 530 лв., а пощальоните работят на минимална заплата – по 350“, каза той и добави „от 2.3 милиона пенсионери в страната, пощите разнасят пенсиите на 1.5 милиона души“.

„Нали разбирате, че няма частник, който да поеме тази универсална услуга, защото тя е губеща? Този, който влага пари, ще го прави за печалба все пак“. Идеята на настоящите управляващи е да приватизират бизнеса на пощите, смята синдикалистът. По думите му, годишният оборот на държавното предприятие е около 130 милиона лева или под 25% дял от пазара на пощенски услуги в България.

Синдикатите към пощите ще организират протестен митинг на 25 септември в София, а от 2 октомври всички пощи в страната ще стачкуват ефективно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!