Шефът на Агенцията по лекарствата бави разрешителните на 80 лекарства

Вероника Шербанова 01 октомври 2013 в 15:21 2681 0

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

80 вида лекарства, заплащани от Здравната каса, не мога да стигнат до пациентите заради постоянното отсъствие от работа на нарочения за уволнение шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Евелин Благоев.

Това става ясно от сигнал на читател, постъпил в редакцията на OFFNews.

След като стана ясно, че Благоев ще бъде уволнен, той полага всички възможни усилия това да не се състои или да се отложи във времето. В резултат на това той от няколко месеца не се е явявал на работа, като или е в болничен, или е в отпуск, обяснява читателят ни.

По закон директорът на ИАЛ трябва да посочи свой заместник, който да може да подписва необходимите документи в негово отсъствие. Това обаче не е направено.

Последиците от това са, че повече от 80 животоспасяващи лекарства не могат да стигнат до аптеките, тъй като няма кой да подпише разрешение за това. В същото време стотици лекарства чакат да бъде преразгледане разрешението им за употреба. За разрешение чакат и аптеки, в това число и в отдалечени населени места, които не могат да започнат работа без необходимия документ, допълва читателят ни.

От Изпълнителната агенция по лекарствата обясниха, че Евелин Благоев е отсъствал само през септември. Причината за това е заболяване, но Благоев е вече на работа. Поради отсъствието на директора на ИАЛ имаше забавяне в придвижването на специализирания документооборот, като този проблем е решен от 30 септември, уточниха от ИАЛ.

ИАЛ ще положи допълнителни усилия за възобновяване на нормалния ритъм на работа, уверяват от Агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!