СЕМ избира днес шеф на БНР

Мая Младенова 23 май 2013 в 08:25 2076 0

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще решат днес кой ще оглави Българското национално радио (БНР).

Предните три дни съветът изслуша 12-те допуснати до конкурса кандидати: Росланна Белчева, Диана Димитрова, Ванче Бойков, Жени Гаджалова, Бойчо Кулински, Радослав Янкулов, Николай Ангелов, Иво Тодоров, Гергина Дворецка, Поля Станчева, Митко Димитров и Георги Божков. Те имаха по час и половина, за да представят пред членовете на медийния регулатор концепциите си за развитие на радиото и да отговорят на техните въпроси.

Днес петимата членове на СЕМ трябва да изберат своя фаворит. По регламент най-малко три от петте гласа са нужни, за да бъде излъчен нов генерален директор. Досегашният шеф на БНР Валерий Тодоров няма право да се кандидатира отново за поста, който заема втори пореден мандат. В същото време няколко от недопуснатите до конкурса кандидати обжалват отпадането си от надпреварата в съда. Според юристи това поставя в рискова ситуация и СЕМ, и новия генерален директор.

През юли предстои СЕМ да избере и нов ръководител на Българската национална телевизия. Там обаче настоящата директорка Вяра Анкова има право отново да се кандидатира.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови