Съдът намали наполовина паричната гаранция на Богомил Манчев

Юлиан Христов 15 октомври 2013 в 11:08 1907 2

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Първоначалната рекордна в историята на българското правораздаване мярка за неотклонение от 1 млн. лв. е намалена на наполовина. В 15-дневен срок Манчев се задължава да внесе 500 хил. лв. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

На 4 октомври Прокуратурата повдигна обвинения на бизнесмена за това, че на неустановена дата и на неустановено място е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои 8 милиона лева държавни пари.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спрения от правителството на ГЕРБ проект АЕЦ “Белене”, за който в продължение на три правителства са плащани 950 000 евро месечно за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева. Заради обвиненията срещу него Манчев има намерение да съди държавата. Той е убеден, че репресиите срещу него са политически.

Първоначално наложената му мярка за неотклонение е безпрецедентна. До момента класацията в паричната гаранция водеше бизнесменът Огнян Донев. През юли 2012 година той трябваше да плати 500 хил. лв. по обвинения за укриване на данъци. Високи гаранции са плащани и от бизнесмените Христо Ковачки и Гриша Ганчев. През 2008 година прокуратурата наложи на Ковачки парична гаранция от 300 хил. лв., а по т. нар. “Захарна афера” Ганчев трябваше да откупи свободата си също за 300 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!