Манчев на свобода срещу 1 млн. лв. - най-високата гаранция в историята

OFFNews 04 октомври 2013 в 11:04 4335 7

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Богомил Манчев напусна сградата на Столичната следствена служба с безпрецедентна до този момент мярка за неотклонение - гаранция в размер на 1 млн. лв.  

Манчев трябва да внесе сумата в седемдневен срок. 

Днес бизнесменът беше привикан от следователи, за да му бъде повдигнато обвинение за подбудителство за източването на Националната електрическа компания (НЕК). 

Според държавното обвинение на неустановена дата и на неустановено място Манчев е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои 8 милиона лева държавни пари.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спрения от правителството на ГЕРБ проект АЕЦ "Белене", за който в продължение на три правителства са плащани 950 000 евро месечно за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

Манчев откупува свободата си срещу безпрецедентна сума. До момента класацията в паричната гаранция водеше бизнесменът Огнян Донев. През юли 2012 година той трябваше да плати 500 хил. лв. по обвинения за укриване на данъци. Високи гаранции са плащани и от бизнесмените Христо Ковачки и Гриша Ганчев. През 2008 година прокуратурата наложи на Ковачки парична гаранция от 300 хил. лв., а по т. нар. "Захарна афера" Ганчев трябваше да откупи свободата си също за 300 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews