Руският посланик в София размаха пръст на "новобранците в ЕС"

Милен Енчев 21 март 2013 в 18:15 4529 13

Посланик Юрий Исаков. Снимка: БГНЕС
Посланик Юрий Исаков. Снимка: БГНЕС

Въвеждането на безвизов режим между страните от Евросъюза и Русия се препятства от "няколко новобранци", които се стараят да спъват процеса. Това мнение изрази днес на лекция в Софийския университет руският посланик в България Юрий Исаков.

Безвизовият режим е сред приоритетите на руската външна политика, посочи посланикът. От Брюксел обаче нееднократно са заявявали, че условие за тази крачка е спазването на човешките права в Русия в съответствие с международните норми. Дори днес на посещение в Москва председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предупреди, че напредък към безвизов режим няма да има без напредък в областта на човешките права.

По думите на Исаков, техническите проблеми за безвизовото придвижване на граждани между ЕС и Русия са лесно решими в рамките на няколко месеца. "Липсва само политическа воля", каза той. Това ще е един от основните въпроси на предстоящата среща на върха между Русия и ЕС през юни, каза той.

Сред противниците на отпадането на визовите ограничения по-рано беше и Германия, която обаче промени позицията си.

В последните години все повече руснаци посещават България като туристи, посочи посланикът. За миналата година те са нараснали с 20 % до около 690 000 души. "Ако можехме да премахнем фундаменталните пречки с визовия режим, броят на руските туристи ще е в пъти повече", обяви той. Така или иначе и тази година се очаква ръст на посещенията от Русия - прогнозите са за около 700 000 души, каза той. Вече около 300 000 руснаци притежават имоти в България, добави той.

На въпрос дали Русия възнамерява да премахне визите за българи, Исаков отвърна: "Aко България намери желание да отмени визите за руски граждани, то ние още на другия ден ще ги премахнем. Заставам зад думите си. Имаме 100 % техническа готовност и политическа воля за безвизов режим както с България, така и с ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!