Рейтингът на Борисов падна с 10% за месец

Елица Мартинова 27 декември 2012 в 13:23 3387 6

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Одобрението за премиера Бойко Борисов е паднало с 10% за месец, сочат резултатите от проучването за политическите нагласи през месец декември на Института за модерна политика.

Представителното теренно проучване е направено в периода между 6 и 13 декември, като в него за участвали 990 пълнолетни български граждани.

Резултатите бяха изнесени на пресконференция в четвъртък.

Те показват, че за месец декември рейтингът на премиера Борисов е 39,6%. Според същото проучване към месец ноември той се е ползвал със симпатиите на 48,3% от запитаните.

Това означава, че рейтинът на Борисов е спаднал с почти 10%.

Според изследването най-одобряваният политик през декември е президентът Росен Плевнелиев51,7%. На трето място е червеният лидер Сергей Станишев, който получава подкрепата на 29,6% от респондентите.

Резултатите за политическите нагласи на предстоящите парламентарни избори се запазват почти без промяна.

Проучването сочи, че ако вотът се провеждаше днес, в парламента щяха да влязат шест партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Движение България на гражданите“, „Атака“ и РЗС.

На челни позиции са управляващата партия и левицата, които биха получили съответно по 27 и 22% от гласовете.

Сигурно място в парламента ще получи и ДПС с подкрепата на 5,3% от гражданите.

Партията на Меглена Кунева, коалицията на Яне Янев и Веселин Марешки, както и „Атака“ също ще успеят да прескочат 4-процентовия праг.

Повече от половината участници – 51%, са скептично настроени към възможността партиите да влизат в коалиции.

„Все още коалицията не се мисли като споделена отговорност, а като носител на негативи“, уточни социологът Илия Джамбазов.

Изследването показва, че 1/3 от гласоподавателите на ГЕРБ искат партията на Борисов да се яви самостоятелно на изборите. Тези респонденти са убедени още, че управляващите могат да поемат властта самостоятелно и във втори мандат.

Интересен е фактът, че 20% от твърдия електорат на БСП смятат, че на изборите през 2013 столетницата трябва да се коалира с „Движение България на гражданите“.

Според анализа на Института макар партията на Кунева да се определя като дясна, тя е считана за възможен коалиционен партньор от червените избиратели.

За сравнение, одобрението към „Движение България на гражданите“ от електората на ГЕРБ е под 5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!