Референдумът стопи преднината на ГЕРБ до 5%

Елица Мартинова 29 ноември 2012 в 10:27 2617 2

Венелин Стойчев от Института за модерна политика, Снимка: БГНЕС
Венелин Стойчев от Института за модерна политика, Снимка: БГНЕС

Референдумът, чийто инициатор е БСП, вдига рейтинга на левицата и стопява преднината на ГЕРБ до 5%.

Това сочат резултатите от представителното проучване „Обществено-политически нагласи половин година преди изборите за НС“ на Института за модерна политика.

Резултатите от проучването бяха представени на пресконференция в четвъртък от социолога Венелин Стойчев, политолога Емил Георгиев и социолозите Евелина Славкова и Илия Джамбазов.

Представителното проучване е проведено на терен в периода между 1 и 8 ноември 2012 г. В него са участвали 1000 пълнолетни граждани от 86 населени места в цяла България.

Основни теми на изследването са корупцията в страната и електоралните нагласи на българите.

Проучването показва, че ако парламентарните избори бяха днес, в НС щяха да влязат шест партии: ГЕРБ, БСП, Атака, РЗС, България на гражданите (на Меглена Кунева) и ДПС.

Управляващата ГЕРБ би получила подкрепата на 26,1% от запитаните. Според Института партията на Борисов се радва на стабилна подкрепа, защото липсва реална алтернатива в дясното пространство. Въпреки това анализаторите отчитат съществена ерозия в твърдото ядро от избиратели на ГЕРБ.

Традиционно висока подкрепа би получила и левицата, като за БСП биха гласували 21,1% от респондентите.

Анализаторите предполагат, че това е максималната мобилизация на левите, която се дължи и на дебатите около предстоящия референдум, чийто инициатор е БСП.

Гарантирано място в парламента би получило и ДПС с подкрепата на 4,9% от избирателите.

Изводите на института сочат, че процесът срещу имамите в Пазарджик и дебата около ген. Васил Делов наливат гласове в националистическата „Атака“. Според анализаторите партията ще влезе в НС чрез гласовете на недоволните от ситуацията в страната българи.

С подкрепата на 1,9% от гласоподавателите РЗС също би получила място в парламента заради влиянието си в някои местни структури. Специалистите смятат, че решението на Яне Янев да се коалира с Веселин Марешки ще е печеливш ход за РЗС.

Новосформираната партия на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ получава одобрението на 4,3% от респондентите и също би влязла в НС.

Анализаторите отчитат, че партията не отчита растеж, защото се определя като дясна и дели твърде тесен електорален терен с ДСБ и СДС.

Най-одобряван сред политиците е президентът Росен Плевнелиев, който получава симпатиите на 59,9% от запитаните. Той е следван от премиера Борисов, регионалния министър Лиляна Павлова и земеделския министър Мирослав Найденов, които получават съответно 48,3%, 43,4% и 39,2% от одобрението на респондентите.

С най-широко неодобрение се ползва лидерът на ДПС Ахмед Доган, който обира негативите на 72,4% от запитаните.

След него в класацията се нареждат Иван Костов (62,2%), Яне Янев (61,2%), Лютви Местан (58,6%) и Симеон Дянков (58,4%).

65% от запитаните са посочили, че в страната няма партия, която защитава интересите им.

Повече от половината респонденти - 51%, биха гласували за кандидати, издигнати от граждански листи, а не от партия.

Според над 90% от запитаните корупцията е сериозен проблем за българското общество.

Близо половината от респондентите – 45,3% са заявили, че не разчитат на нито една институция в борбата срещу корупцията.

Най-ниско е доверието в парламентарната комисия на Яне Янев – 4,4%, следвана от БОРКОР, който получава одобрението на 5,1% от анкетираните.

Според 91,4% от запитаните най-корумпирана е сферата на здравеопазването, следвана от съдебната система, която е повод за притеснение у 90,5% от респондентите.

Проучването показва, че с най-голямо доверие се ползват сферата на културата и Българската православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови