Разследват бивш магистрат заради Брендо

Юлиан Христов 29 май 2012 в 14:25 1650 0

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Висш магистрат, който вече е извън системата, ще бъде разследван за изтеклата към Евелин Банев-Брендо оперативна информация. Това каза в Пазарджик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР.Вчера стана ясно, че операцията "Кокаинови крале" е била проваляна два пъти, като през 2008 година това е станало заради изтичане на информация от български магистрат към Банев за това какви мерки ще бъдат взети, за да се реализира акцията. Разследващите открили документ от срещата между български, испански и италиански полицаи и магистрати, който бил в ръцете на Брендо часове след провеждането й.

Днес ще подпиша писмо, което ще изпратя до главния прокурор, защото и с него, когато открихме тези документи при задържането на Брендо, се разбрахме до реализацията, която ще правим заедно с представителите от Европол и Италия, да не предприемаме абсолютно никакви действия и затова смятам, че в днешния ден той вече ще бъде информиран за всичко, което е иззето и намерено, и това, което ще може да бъде предприето като действие за правенето на съответната проверка, каза Цветанов.

Министърът не отхвърли възможността в близките дни да има арест на магистрат. "Това вече е от компетентността на прокуратурата. Лицата, които са работили, смятам, че трябва да дадат смислени обяснения как това е попаднало в Брендо. Имаме изтичане на информация, която беше оповестена вчера от италианския представител на карабинерите. Тези, които са работили по този случай, и тези, които са били информирани, са с богата професионална дейност", обясни той.

От прокуратурата отказаха да коментират думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че предстои да бъде повдигнато обвинение на бивш високопоставен прокурор, свързано с международно разследване срещу Евелин Банев-Брендо.

Говорителят на главния прокурор Стиляна Кожухарова каза пред БНР, че има договорка между Борис Велчев и вътрешния министър МВР да предостави цялата налична информация по случая, който е от 2008-ма година. От прокуратурата очакват да получат и материалите, свързани с обиски при последното задържане на Банев. След като всички материали пристигнат в държавното обвинение, ще стане ясно, дали ще има досъдебно производство и ще се търси ли отговорност от конкретни хора.

При реализирането на операцията, бяха задържани 30 души, част от организираната престъпна група за трафик на кокаин за Италия. 12 души от задържаните са българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови