Кокинов: Когато Европа е доволна от нас, пълним хладилници

Юлиан Христов 18 май 2012 в 11:02 1386 0

Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов
Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов

Арестите от последните дни не са заради Европейската комисия. Това каза в ефира на Нова телевизия градският прокурор Николай Кокинов.

Според него става въпрос за случайно стечение на обстоятелтвата, при които в последните дни имаше концентрация на арести. Вчера беше задържан Евелин Банев-Брендо, ден преди това пък бяха задържани няколко чужденци по разследване за атентат срещу български бизнесмен, а преди седмица бяха задържани Димитър Желязков-Очите и Антон Петров-Хамстера по подозрение, че също са подготвяли убийство на друг бизнесмен. По обвинения за данъчни престъпления бяха задържани петима души, сред които и синът на бизнесмена Гриша Ганчев.

Според градския прокурор на София все пак е важно предстоящият доклад на Брюксел за България да е положителен. "Когато Европа е доволна от нас, участваме в различните й фондове, в различните й проекти, влизат пари в България, разкриват се работни места, хората си пълнят хладилниците, образно казано и простичко казано", обясн Кокинов.

Той коментира случая с изчезването на Ангел Христов и Пламен Галев, повече известни като братя Галеви. Според него става въпрос за пропуски в законодателството, които са от години. Това, че те са излезли наяве сега е заради обществения интерес към Галеви. В момента 446 души с влезли в сила присъди се укриват от властите. Кокинов обясни, че съществува седемдневен интервал преди влизане на присъдата в сила и привеждането й в действие. Именно в този период може да се случи укриването. Според Кокинов изходът е в промяна на НПК, където подсъдимите да бъдат задължени да се явяват на последните две инстанции в съда - нещо, което сега не е задължително.

По отношение на Евелин Банев-Брендо, Кокинов обясни, че прокуратурата ще поиска промяна на мярката му за неотклонение по делото, по което е подсъдим за пране на пари. Искането за промяна на мярката е свързано с промяна на обстоятелствата и постъпилата информация, че Брендо има намерение да напусне страната. Кокинов не уточни в подробности информацията от МВР и на въпроса дали става въпрос за трафик на кокаин отговори "и да, и не".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови