Правителственият авиоотряд ще спасява при самолетни катастрофи

05 ноември 2012 в 16:32 4602 0

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Правителствените самолети и хеликоптери ще бъдат изпращани за търсене и спасяване на оцелели от самолетни катастрофи на българска територия. Това гласят промени в Закона за гражданското въздухоплаване, подготвяни от Министерството на транспорта.

Основната цел на законопроекта е създаване на работеща национална система за спасяване в случай на авиозлополуки.

Авиоотряд 28 ще превозва пострадали, медицински персонал и спасителна техника.

“Екипажите на Авиоотряд 28 притежават значителен опит при решаване на конкретни задачи при търсене и спасяване. Авиоотряд 28 разполага с авиопарк от вертолети Ми-8 и А-109 и самолет Falcon 2000, които е необходимо да бъдат привлечени за нуждите на търсене и спасяване при авиационни произшествия”, се посочва в мотивите.

Проектозаконът е пуснат за обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за гласуване в Министерския съвет. 

Тази година опитът на правителствения авиоотряд намери приложение в разрешаването на един далеч по-неконвенционален проблем – транспортирането на аматьорския футболен отбор, в който играе премиерът Бойко Борисов, за приятелски мач. С правителствения самолет „Бистришките тигри“, както е популярното название на селския клуб, и тимът „Чавдар-Етрополе“, собственост на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, летяха до Варна за приятелската среща. Полетът бе платен от Българския футболен съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови