Райков отива при папата със смислен подарък

21 май 2013 в 15:07 2946 0

Президентът Плевнелиев и папа Бенедикт XVI с кичнозното яйцето при миналогодишното посещение на българската делегация във Ватикана
Президентът Плевнелиев и папа Бенедикт XVI с кичнозното яйцето при миналогодишното посещение на българската делегация във Ватикана

Светият престол е потвърдил аудиенцията на премиера Марин Райков при папа Франциск на 24-ти май, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

За подарък за Негово Светейшество, премиерът е избрал копие на обковка на Черепишкото евангелие - едно от най-старите евангелия в България, изработено в началото на 17 век в Чипровци. При посещението си Райков ще се срещне и с държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне, на когото ще подари сребърна икона на Свети Иван Рилски със жития.

Тазгодишните подаръци на българската делегация ще са далеч по-скромни от миналогодишните. Тогава президентът Росен Плевнелиев подари на предишния папа Бенедикт ХVI огромно 200-килограмово великденско яйце, изработено от пловдивско бижутерско ателие. То бе изработено от стомана и е със златно покритие и кристални камъни в цветовете на дъгата. Крещящият подарък на българската делегация не успя да влезе в стаята за аудиенцията заради размерите си – яйцето бе високо над 2 метра. 

Яйцето влезе в класация на италианските медии като един от най-странните подаръци, които понтифът е получавал. То бе подредено на трето място в класацията на абсурдните дарове след 20 галона бира от немски епископ и сервиз десертни чинийки от британския принц Чарлс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови