Пускат на промоция пилешкото с много вода

Последна промяна на 25 януари 2013 в 12:02 1172 1

Зам.-директорът на Агенцията за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева
Зам.-директорът на Агенцията за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева

Пускат на промоция пилешкото месо с вода, за да се изкупи преди проверките за наличие на големи количества вода в месото. Това заяви зам.-директорът на Агенцията за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, цитирана от „Фокус“.

По думите ù търговските вериги щели да имат достатъчно време да продадат пилето и пилешките продукти с много вода преди началото на проверките на 20 февруари. Хората ще имат избор – да си купят от месото с вода, което е на промоция и съответно на по-ниска цена, или да закупят от по-скъпото, което се произвежда според изискванията на новата наредба, коментира Тасева.

Ако след 20 февруари има останали количества от пилешкото с вода, в което се съмнявам, тя ще бъде унищожена или дарена на Хранителната банка, допълни зам.-директорът на БАБХ.

Наредбата, разрешаваща в пилето и продуктите от пилешко месо да има до 4,3% вода влезе в сила на 21 януари, но хранителните магазини ще могат да продават месото с голямо количество вода до 20 февруари. Причината е, че месото в магазините е произведено или прието преди влизане в сила на строгите изисквания.

След месец при неспазване на новите изисквания производителят ще бъде глобяван с 10 000 лева, а търговецът – с 5000 лева.

В част от пилешкото на пазара има 20-30% вода, посочи Тасева, като обясни, че продуктите не са опасни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2013 в 16:50

Юруш на маслините! (на пилешкото!)