Ограничават соята в колбасите догодина

Последна промяна на 17 декември 2012 в 13:03 2308 3

Магазин за месо, снимка: Сергей Антонов
Магазин за месо, снимка: Сергей Антонов

Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) възнамерява да въведе регламент за максимално съдържание на соя и други заместители в месните продукти, за да може те да се предлагат като „колбаси“ или „месо“. Това съобщи „24 часа“, цитирайки шефа на агенцията Йордан Войнов. Новият регламент ще се обсъжда с бранша на месопреработвателите в началото на следващата година.

Тогава ще влязат в сила вече приетите аналогични правила за млечните продукти – от 1 януари в магазините млечните продукти с растителни мазнини вече няма да могат да се наричат „млечни“, „сирене“ или „кашкавал“.

В българските колбаси винаги се е слагала соя, дори и при социализма и тя е напълно безвредна, за разлика от нерафинираното палмово масло например, посочи Войнов. Проблемът е, че заради изтънелия джоб на потребителите търговците се опитват да намаляват цените въпреки растящите цени на месните суровини и прибягват към увеличаване на соевото съдържание. В днешно време технолозите са станали алхимици, сигурно могат да направят чудесен салам и от 100 % соя, коментира шефът на БАБХ.

Намерението е не да се забрани напълно соята, а да се ограничи с лимит и съдържанието й да се указва точно в етикетите, за да са наясно потребителите какво консумират.

От 20 януари влиза в сила още един регламент – за качеството на пилешкото месо. Пилето и продуктите от пилешко месо в търговската мрежа трябва да съдържат най-много 4.3 % вода. До въвеждането на този таван се стигна, тъй като търговците масово шприцоват пилешкото с вода, за да увеличат теглото му. Глобата за нарушителите ще е 10 000 лв., а при повторен гаф – 25 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2012 в 23:20

Хората над 40 години имат спомени какъв вкус бяха колбасите , сиренето и кашкавала. Някакъв намек за него се долавя само в овчето сирене ако е от по-скъпите. Витрините са пълни с луканки и колбаси, които не стават за нищо. Всички са натъпкани със соя, картофено нишесте, растителни мазнини, поне 10 "Е" та и водица. Опаковани херметично, за да не олекват от изпарението което всъщност е зреене се вкисват. Отдавна се отказах да ги купувам. Въобще не вярвам, че нещата ще се променят ако не се въведе БДС и има драконовски контрол. Това обаче няма да стане защото клептократите в НС ще загубят част от приходите си.

17.12 2012 в 15:07

Да, това са много хубави новини :)

Няма значение, че в света качеството на храните спада постоянно. Крайно време е да спрем да взаймстваме всичко наред от западния свят! България има много по-добри традиции в храните, отколкото редица "развити" държави.

А и, честно казано, мен не ме интересува дали саламът е 100% соя - ако е вкусен и не от ГМО соя, без вредни добавки, е добре-дошъл! Същото важи и за сиренето... Какво му е на тофуто?? Японско сиренце от соя :)

17.12 2012 в 14:00

Крайно време беше ! В тия т.нар. "демократични" години, да се чуди човек кое какво е ?!? Нито колбасите и месните произвения са от месо, нито сиренето от мляко, хляба и той е друга алхимия, нехранителните стоки - еднодневки ?!?!? Почти никой не произвежда, по стандарти и нормални рецепти ?! Как може стандарта/за нещо си/ да е пожелателен? Че нали затова, има стандарти във всяка нормална държава, за да се знае кое какво е и от какво е ! Как може Япония, Германия, СССР/Русия, САЩ и други държави от двете системи да имат и свои стандарти за стоки и технологии, а при нас - "пожелетелно" !? Пълно безумие !
 
X