Протестите продължават и днес

Юлиан Христов 16 юни 2012 в 09:55 1849 1

8 души бяха задържани на протеста срещу закона за горите на 15 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов
8 души бяха задържани на протеста срещу закона за горите на 15 юни 2012 г. Снимка: Сергей Антонов

Протести срещу приетите промени в Закона за горите ще има днес. Вчера, въпреки отправените призиви на някои от екологичните организации да не се стига до блокади, такива отново имаше.

Нощта премина сравнително спокойно. Имаме девет души, задържани на протеста снощи, на които са съставени наказателни постановления за неизпълнение на полицейски разпореждания, и са освободени, каза тази сутрин пред ТВ7 главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Той обясни, че има пострадал оператор на bTV вледствие на сблъсъци.

Основното искане на протестиращите е президентът Росен Пловнелиев да наложи вето върху закона.

Преди снощния, треди пореден ден на протести премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов се срещнаха с представители на няколко екоорганизации, след което министър Найденов заяви, че обнародването на закона, което зависи от указ на президента Росен Плевнелиев, ще се забави по инициатива на Борисов заради ангажимента му към природозащитниците да се изчистят спорни текстове. След срещата е станало ясно, че приетият преди два дни закон за горите ще бъде променен. Поправките ще засегнат три от текстовете, но все още не е намерен компромис за промяната, срещу която имаше най-много възражения.

Протестиращите обаче не приеха появата на екологичните организации и изразиха недоверие в безкористността на техните намерения. Освен това те обясниха, че са наясно - вече приетият закон не е в прерогативите на Министерския съвет, а на президентството.

Във вечерните часове в защита на природата излязоха много повече хора, отколкото през предходните два дни, но освен истинските природозащитници имаше и такива, които бяха дошли на протеста употребили алкохол.

Протестът беше по-масов и белязан с грубости и от двете страни – на протестиращи и полиция.

Протестът снощи отново започна на Орлов мост край езерото "Ариана". Хилядите демонстранти се насочиха към Президентството и БНБ, където ги очакваха стотици полицаи и жандармерия. След като достигнаха до района на Президентството, протестиращите се върнаха обратно към Орлов мост. В опитите си да не допуснат блокиране на движението, служителите на реда неколкократно организираха кордони, но в крайна сметка тълпата успя да достигне до Орлов мост и за около 45 минути блокира булевард "Евлоги Георгиев". Малко преди 22 часа силите на реда успяха да разблокират кръстовището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!