Цветанов: Протестите са в услуга на организираната престъпност

Юлиан Христов 16 юни 2012 в 17:49 2015 4

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Недоволството на еколозите е използвано с политически или екстремистки искания и донякъде е било в услуга на организираната престъпност и това всъщност е била целта.

Това каза пред журналисти в Царево министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министърът каза, че задържаният за побоя на репортер е бил криминално проявен и осъждан за грабеж в недалечното минало. На протестите на природозащитници в столицата, когато пострада и журналист, е имало провокатори, посочи Цветанов и даде за пример - Европейското първенство по футбол, където има хора, които отиват не, за да се веселят и да гледат красиви мачове, а, за да провокират хора.

Цветанов допълни, че в подобни ситуации полицията се стреми да бъде много гъвкава и предпазлива. Той заяви, че протестът в столицата се е провел незаконно. Има нарушаване на обществения ред с блокиране на пътни артерии и затова полицията е направила всичко възможно, за да изтласка тези хора – “да ги изтласка, но не и да посяга”.

Цветан Цветанов апелира към организаторите на подобни протести - да няма нецензурни изказвания, които да провокират насилие, защото ние трябва да даваме пример за децата и демократичните устои на едно общество.

Цветанов каза, че протестът е гражданска форма да се изрази мнение, но в никакъв случай - не трябва да се посяга на журналисти или полицаи и по този начин да ограничиш правата и свободите на всички останали хора да се придвижат през този пътен център.

Министърът допълни, че Орлов мост в София е едно от най-натоварените кръстовища. На този недемократичен начин, полицията се стреми с демократични способи да регулира процеса. Полицията прави всичко възможно - да може да ограничи нарушаването на обществения ред при провеждането на подобни мероприятия. “Надявам се, че разумът ще надделее и вие, които предавате такива репортажи - всеки един да прецени кое е правилно и кое не. Аз също искам да съхраним екологията и да имаме зелена България”, каза Цветанов.

Той припомни каква беше реакцията на правителството, във връзка с проекта „Бургас-Александруполис”, след като черноморските общини си проведоха референдуми. Цветанов отново даде за пример Община Бургас и останалите общини, които са изразили тогава своето мнение по демократичен начин.

Вътрешният министър посочи, че нищо не е коствало на бургазлии да затварят магистрали, но не са го направили.
На въпрос на журналисти - какво е било състоянието на зоната, където са се провели протестите след тях, Цветанов каза, че е недопустимо еколози, които се вълнуват от околната среда, по тази начин да унищожат зелените площи и градинки, за които Столичнa община се е грижила и е направила за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови