Борисов: Не се подавайте на провокации от Октопода и Кокаиновите крале

Юлиан Христов 16 юни 2012 в 18:14 2151 1

Бойко Борисов:
Бойко Борисов: "Интересите на протестиращите са лобистки". Снимка: БГНЕС, архив
Протестиращите против промените в Закона за горите да не се подават на провокациите на представители на криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически цели. Това се казва в позиция на премиера по повод ветото на президента Росен Плевнелиев по Закона за горите. От текста на изявлението на премиера, разпространено от прессекретариата на кабинета се казва още, че на следващото заседание на правителството премиерът Бойко Борисов ще разпореди на министрите да "да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях". В текста на съобщението се казва още:
Като се отнасям с уважение към правото на всеки българин да изразява публично мнението си за управлението на страната и за мен, съм разпоредил на органите на МВР да се отнасят с дължимото уважение към протестиращите граждани и по никакъв повод да не употребяват сила или проявяват агресия спрямо тях. Не приемам опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на бившето политбюро на БКП да ме обвинят в антидемократичност и погазването на гражданските права и интересите на българската природа.
Според министър-председателя ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани. "Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация. По гласуваните от Парламента текстове представителите на екологичните организации изразиха възражения, които бяха посочени като повод за протести в столицата. Те се случиха след самото приемане на закона и за това възможността да се направят промени на този етап са ограничени", коментира той. Премиерът заявява, че "следвайки интересите на гражданите, и с грижа за опазването на българската природа" лично се е ангажирал с политическите решения за отмяна на закона за ГМО, АКТА, както и за отказ от изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене" и проучванията и добива на шистов газ. "Винаги съм настоявал и за стриктно съобразяване със законите при изграждането на жизненоважните за страната ни инфраструктурни обекти. При всеки сигнал от страна на граждански и екологични организации провеждам активен диалог и се съобразявам с техните аргументи. Така и с последните промени в Закона за горите диалогът върви с разбирателство и установява общите ни разбирания за националните и гражданските интереси, за което им благодаря. Приехме общи текстове по три от четирите техни възражения и в момента обсъждаме и четвъртия", заявява Борисов. Той призовава депутатите да разгледат Закона за горите обстойно и да проведат "задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес".
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!