Протестът си направи партия, иска 160 депутати

Последна промяна на 22 март 2013 в 11:59 23970 70

Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев (от ляво на дясно) обявиха днес коя е партията мандатоносител на идеите им. СНИМКА: БГНЕС
Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев (от ляво на дясно) обявиха днес коя е партията мандатоносител на идеите им. СНИМКА: БГНЕС

Едно от основните крила на протестиращите се сдоби с партия, с която ще участва в парламентарните избори. Хората около неформалните лидери Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев ще се борят за участие в следващото Народно събрание с партията Демократична гражданска инициатива (ДГИ), а целта им е да получат 160 депутатски места.

Самите Славчев, Петров и Дудев обявиха на пресконференция днес, че няма да се кандидатират за народни представители. Те ще останат извън листите, за да създадат групи за граждански натиск. 90% от кандидат-депутатите им ще бъдат хора до 35 години.

Ще променим системата чрез младите хора, чрез мъдростта на възрастните и по най-моралния начин, обясни Ангел Славчев. 

Нашата партия няма да се коалира с ГЕРБ или БСП, ние се борим срещу тези партии на прехода, а те нищо не направиха, подчерта Славчев. 

Нашите цели остават същите, не сме политици, не искаме да сме такива. Оставаме на улицата, защото това е мястото, където трябва да се преборим, да покажем на хората, че има морал, добави колегата му Янко Петров. По думите на инициаторите партията Демократична гражданска инициатива ще даде възможност на хората по градовете да излъчат свои представители, без да се налага натиск. 

Имаме подкрепата на над 1 млн. българи за гърба си, заяви още Славчев. 

Никой от нас няма да обещава 500 лв. пенсия и 1000 лв. минимална заплата, каза Дончо Дудев. 

Той изброи пет основни цели на обединението между протестиращите и ДГИ: 1. промяна на Закона за референдумите, вкл. възможност за отзоваване на депутати след местен референдум; 2. промяна на изборния кодекс, особено в частта за участието на гражданите в изборния процес; 3. промяна на нормативната рамка, определящат независимостта на съдебната система; 4. регулиране на енергийния пазар и ефективно прилагане на антикартелно законодателство; 5. въвеждане на електронно правителство .

За свой мандатоносител протестиращите избраха вече съществуващата партия Демократична гражданска инициатива. Те обясниха това с факта, че нямали достатъчно време да формират своя партийна организация. ДГИ по думите им била като единствената партия, предложила своите изборни листи без да има ограничения за гражданите в тях.

На пресконференцията стана ясно и първото име за кандидат-депутат от ДГИ - Йоана Иванова. Пред журналистите тя подписа декларация, че ако стане народен представител, няма да сменя партийната си принадлежност и няма да подкрепи правителство, съставено от традиционните политически сили.

Демократична гражданска инициатива се ражда във времето на промените, само 15 дни след 10 ноември 1989 г. Неин председател е Стефан Пеев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2013 в 19:59

Защо ли никъде господа протестищи не поискахте държавата да спре дотацията на партиите ...?
Държава която рекетира сиромашията с плосък данък и раздава 50 мил.лв. годишно на партиите...
Държава в която над 700 човека се сомоубиха от нищета и безизходица от мъдро управление ...
Какво ли е съотношението на самоубилите се през турското робство и съвременното управление а данъците десятък - към сбора от данъци днес ... ?
Новите протестиращи кандидат партиици какво отношение имат към дотацията ...
Дотацията ли е причината за толкова кандидат партиици и нямали много мишоци да избягат при липса на дотация и личен интерес... ?

25.03 2013 в 14:19

Тая Йоана едикой какво образование има. Каква квалификация, каква професия, какъв снтаж, къде и какво е работила???? Що ми се струва, че замириса на КАЛИНКИ!

24.03 2013 в 10:22

След като така или иначе ще има избори по стария модел, въпреки волята на протестиращите хора, защо да няма тогава и повече партии!? Кому пречи по-големия брой на представени хора!? Или само до болка познатите, оядени до пръсване корумпирани играчи на добре режисираната отвън политическа сцена са удобни!? ;) Защо да няма и некорумпирани млади хора!? Смели хора като Славчев, Дудев, Петров!? Доказано смели!

23.03 2013 в 22:42

Всички недействителни бюлетини са голям плюс за ДПС.

23.03 2013 в 21:03

Много сте права, госпожо Павлова! Партия на протестиращите трябва да влезе в парламента. Не мога да разбера Петров, Дудев и Славчев защо се връзват на провокатори.След като сте организатори на протестите и създавате партия, нормалното поведение е да поведете листи и да поведете партията към парламента.
Проблем е, че станаха доста партии на протестиращите и ако се отиде така на избори, протестиращите може да си останат на улицата. Защото никоя партия няма да прескочи изборната бариера.Предлагам да се помисли за обединение на силите.

23.03 2013 в 12:27

Точно така. Всички останали крясъци, комисии, лустрации, бяха направени единствено с цел да се размива бездействието по този въпрос.

23.03 2013 в 01:10

Дончо, Янко, Ангеле я се връщайте там от където сте изпълзели! - гадове мръсни

23.03 2013 в 00:04

И аз съм на мнение, че това е начина. А има достатъчно време до изборите да се направят коалиции между партии на протестиращите и да се участва яко на тези избори!Системата трябва да се промени и най- сигурният начин е, като се влезе в нея!Успех, и ще помагам за Смолянска област!

22.03 2013 в 23:39

Тези млади хора имат нужда от кредит на доверие и трябва да го получат - само така можем да видим дали всичко, за което говореха ще се случи. Ако то не започне да се случва, вече знаем как да им спретнем протест и да ги "отзовем" от властта - нали това са групите за обществен натиск, които трябва да следят за правилността на действията на управляващите. Гражданското общество трябва да си поеме контролните функции.
Аз също с интерес очаквам от всички критикари да кажат кой е правилният начин, по който трябва да се случи промяната.
В България има толкова много умни, аналитични, образовани, знаещи и можещи хора, вкл. и пишещи коментари по форумите - ами включете се, дайте своя принос към сбъдване на необходимата промяна, заявете участие, свържете си с тези млади хора, а защо не и да се кандидатирате за изборните листи - ние ще ви дадем кредит на доверие и ще ви следим дали ще го оправдаете.

22.03 2013 в 23:38

МОМЧЕТА ВЗЕХТЕ ПАРИТЕ И ПРЕДАДОХТЕ КАУЗАТА .
КУКЛОВОДИТЕ ВИ ЩЕ ВИ ИЗПОЛЗВАТ И ИЗХВЪРЛЯТ КАТО САЛФЕТКИ.
ЖАЛКО ПОРЕДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ.

<em>Този коментар беше редактиран поради нецензурно съдържание. Моля, въздържайте се от обиди!</em>