Протестът в София се разцепи заради хора на Кунева (видео)

Николаос Цитиридис 17 март 2013 в 08:55 4626 4

Протестиращите пред сградата на МИЕТ. Снимка БГНЕС
Протестиращите пред сградата на МИЕТ. Снимка БГНЕС

10-тина минути след началото си в 11 ч. протестът срещу монополите в София се раздели заради присъствието на представители на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", предаде репортер на OFFNews.

Протестиращите категорично се разграничиха от тях и, за да покажат, че нямат нищо общо, преместиха протеста пред Народния театър "Иван Вазов". Първоначалният сборен пункт бе пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Не искаме протестът да се политизира. Нито една партия няма място на този протест", заявиха координаторите на протестите Янко Петров и Дончо Дудев. (Вижте интервю с Дончо Дудев във видеото по-долу.)

Пред МИЕТ останаха 20-тина души, които по-късно тръгнаха към сградата на президентството.

Присъствието на хора на Меглена Кунева възпламени и свада пред театъра. На полицията се наложи да разтърве Чавдар Янев от представител на "Движение БГ".

Пред театъра Дончо Дудев, Ангел Славчев и Янко Петров заявиха, че днес не са организатори, а са дошли само за да отговорят на въпросите на гражданите за това какво следва в протестните действия. Те заявиха още, че "кредитът на търпение" към служебното правителство приключва в четвъртък.

Според Ангел Славчев "главната задача на служебното правителство е да спре приватизацията на БДЖ" .

Янко Петров пък призова събралите се хора да гласуват на 12 май, когато са парламентарните избори, но не с невалидна бюлетина в знак на протест.

 

Искания

Протестиращите пред Народния театър се разграничиха от исканията на останалите пред МИЕТ, предварително разпространени чрез Фейсбук. Те са: пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, одържавяване на енергоразпределителните дружества, мораториум върху съдебните и изпълнителни дела, топлофикация, водоснабдяване, енерго дружествата и банките, разваляне концесиите за добив на злато. Протестиращите се обявиха и против приватизацията на БДЖ и ВМЗ-Сопот.

"Ние не подкрепяме тези крайни искания. Тук сме заради хората", заяви Янко Петров пред репортер на OFFNews.

Той обяви и част от исканията на групата с него: създаване на обществени съвети и гражданско участие в управлението на всяка община, като въпросните хора да бъдат избирани "от площада" и да се сменят на ротационен принцип на всеки 6 месеца.

 

Орлов мост

Докато пред Народния театър и пред МИЕТ имаше протести, на Орлов мост се събраха 50-тина други протестиращи, организирани от Янаки Ганчев. Те блокираха за кратко кръстовището, след което се отправиха по бул. "Цар Освободител" към сградата на Народното събрание. Шествието започна със скандал, след като хората подгониха човек, когото нарекоха провокатор. Полицията се намеси и не се стигна до инцидент.

 

 В страната

Във Варна се събраха около 2000 души. Те блокираха Аспаруховия мост и жп гарата. Пред сградата на общината се стигна и до сблъсъци с полицията.

В Пловдив протестът беше пред Централната поща, там се събраха около 200 души.  Кордон от полицаи спря протестиращите, които имаха намерение да блокират жп гарата.

Във Велико Търново протестът почете паметта на самозапалилия се на 18 февруари 26-годишният Траян Маречков.

Как протекоха протестите в останалите градове вижте тук.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови