Срещата в Габрово: 35 града излъчват 7 представители пред властта (обновена)

09 март 2013 в 16:51 9171 46

Ангел Славчев
Ангел Славчев

Национална гражданска инициатива ще бъде учредена днес в Габрово от представители на протестиращите граждани от 35 български града.

Това е една от новините от днешната среща на неформалните лидери на протестите, която вече повече от 5 часа продължава в Габрово при закрити за медиите врати.

Инициативата ще излъчи 7 представители, които ще представляват пред властите и институциите в София гражданите на страната, обясни един от организаторите - Ангел Славчев.

Около 70 души се събраха днес в Габрово, след като часът и мястото на срещата бе пазено в тайна и местено, за да се избегнат "внедрени агенти" и наблюдение от службите.

Предстои да се определят и координатори по места. Започва и изграждане на регионални структури за сформиране на евентуална бъдеща организация, чиято цел ще бъде граждански контрол върху централната и местната власт.

Стартира и национална информационна кампания за това какво представлява гражданският контрол.

По-рано днес представителите на протестиращите съобщиха, че и утрешния неделен ден няма да е изключение от предишните и в него ще има национален протест. В София протестът започва в 11 ч пред Министерството на икономиката и енергетиката.

Малко по-късно през деня Славчев обясни, че хората от срещата в Габрово се разграничават от гражданското движение "Орлов мост", което днес бе обявено в София от хората около Янаки Ганчев.

Среща на протестиращи, сред които музикантът Кристиян Колев и активистката Десислава Петрова-Солджъра, се проведе паралелно с тези в Габрово и София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!