Прокуратурата призна провала си по делото "САПАРД"

Юлиан Христов 21 ноември 2012 в 13:16 1435 0

Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС
Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще подготви искане за възобновяване на досъдебното производство по делото за източване на средства по програма САПАРД.

Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за изпирането на 7,5 милиона евро. Решението дойде, след като на първа инстанция за невинен бе признат единствено Людмил Стойков. В решението на втората съдебна инстанция като мотиви се посочват слабости в разследването от страна на прокуратурата.

След оправдателните присъди директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че има нещо притеснително в подобни решения на съда, след като по същите разследвания бяха осъдени хора в Германия. 

Изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов съобщи в сряда, че искането за възобновяване на делото в досъдебната му фаза ще бъде внесено съвсем скоро във ВКС. Той обаче отказа да коментира дали целта на прокуратурата е изчисти името си с провала, като рестартира делото. 

Мотивът, с който е предприета тази стъпка, беше обяснен с отказ на апелативния прокурор Стойчо Ненков да протестира присъдата. Веднага след оправдателната присъда на втора инстанция, зам.-ръководителят на Апелативната прокуратура в София Магдалена Лазарова е протестирала присъдата на последна инстанция, но веднага, след като тя се оттеглила от делото заради избора ѝ за член на ВСС, делото е поето от Ненков. Той обаче на своя глава преценил, че присъдата не следва да се протестира.

Решението си той мотивирал с вътрешното му убеждение. „Тези дела са на специален отчет. Конкретното дело е обсъдено с него и въпреки това той е оттеглил протеста“, коментира Бойко Найденов. По думите му делото е следено изкъсо включително и от бившия главен прокурор и от заместниците му.

Има достатъчно данни за стартиране на дисциплинарно производство и евентуално – за наказателно производство срещу прокурор Ненков, коментира още Найденов. Той обясни, че апелативният прокурор дори не е прочел делото. Заключението си направил, след като установил, че колегата му не знае основни подробности по делото, като това – в лева или евро са били източените средства и „от къде са тръгнали и къде са стигнали“.

Какви са мотивите да вземе това решение мога само да гадая, но не и да кажа, коментира още Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews