ОЛАФ ни се скара заради делото САПАРД

Елица Мартинова 27 септември 2012 в 13:06 2124 1

Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер, Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Притеснителна е оправдателната присъда по делото „САПАРД“. По същия случай имаше присъди и наказания в Германия, а става въпрос за едно и също събитие и едни и също доказателства“, изрази притесненията си директорът на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер.

Изказването си той направи след среща с вътрешния министър Цветанов и премиера Борисов, който сам се оплакал на Кеслер от оправдателната присъда за Марио Николов.

"Случаят е показателен за българската съдебна система. Трябва внимателно да се разгледа как е възможно по едни и същи доказателства едни лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да има оправдателни присъди", категоричен бе Кеслер.

Както се очакваше, премиерът е запознал директора на  ОЛАФ и с подробности около сделката за АЕЦ „Белене“, въпреки че в средата на септември Европейската служба отказа да води разследване по темата.

Кеслер посочи, че случаят е важен не само за България, но и за целия Европейски съюз и вече е на вниманието на компетентните органи. 

Борисов и Кеслер са обсъдили и идеята за назначаването на европрокурор. Двамата са единодушни, че създаването на такъв пост ще е от полза в борбата с престъпността в Европейски съюз.

Шефът на ОЛАФ вижда делото "САПАРД" като типичен пример за нуждата от назначаване на европрокурор.

"Няма никакъв смисъл за едни и същи факти да има две съдебни процедури. Това е излишен разход на ресурси, забавя нещата и, както е в случая, може да доведе до несправедливо решение на съда", изтъкна Кеслер.

Директорът на Европейската служба за борба с измамите е на двудневна визита у нас по покана на вътрешния министър Цветан Цветанов.

След посещението в Министерски съвет Кеслер ще има работна среща и с главния прокурор Борис Велчев.

Той ще се запознае отблизо с работата на дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!