И шефката на БОРКОР заподозря грешка в делото САПАРД

30 септември 2012 в 11:38 2072 2

Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС
Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС

"Има нещо като адвокатски фолклор - адвокатите казват, че е по-лесно да стимулираш прокурор да "сбърка" обвинителния акт, отколкото да преследваш след това три съдебни инстанции", коментира и.д. шефът на антикорупционната комисия БОРКОР Елеонора Николова пред БНР  относно оправдателните присъди по делото САПАРД.

Софийският апелативен съд оправда миналата седмица Марио Николов и Людмил Стойков, които бяха обвинени, че са източили близо 7.5 млн. евро от предприсъединителната програма САПАРД.

Това предизвика остра реакция от страна на шефа на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер. Той попита как е възможно по едно и също дело в Германия да има осъдени, а в България да са оправдани.

Зам. -главният прокурор Галина Тонева призна преди дни, че е възможно прокуратурата да е допуснала грешка по делото за източване на пари от САПАРД. 

"При срещата с директора на ОЛАФ г-н Кеслер постигнахме уговорка и обещание за подкрепа от експертите на ОЛАФ, че след като ние направим наш анализ и подготвим наше становище и по двете дела, ще получим експертно съдействие от ОЛАФ, за да видим как по най-добър начин можем да движим тези производства", обеща Тонева.

Елеонора Николова припомни, че има още една съдебна инстанция, която ще се произнесе по делото.

По думите й преди да се мисли да се дават български дела за наблюдение и анализ на чуждестранни експерти, трябва да се направят анализи на проблемите вътре в България.

Николова даде за пример дупка в закона, която пречи да се преследват корупционни престъпления по служба от длъжностни лица на ръководни постове в търговски дружества. "Така 8 години имаме отказ от правосъдие в тези търговски дружества", обяви временният шеф на БОРКОР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!