Прокуратурата поиска имунитета на Станишев

Елица Мартинова 25 октомври 2013 в 16:47 5438 22

Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на председателя на „Коалиция за България“ Сергей Станишев.

Прокуратурата е поискала разрешение да възбуди наказателно преследване срещу лидера на социалистите.

Срещу Станишев има образувано досъдебно производство от 25 май 2010 г. Той е обвинен, че в периода между 4 ноември 2005 г. и 10 септември 2009 г. е загубил седем секретни документа. Според разследването деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

Аз настоявах за сваляне на депутатския ми имунитет, заяви в позиция до медиите днес следобед Станишев.

Искането за сваляне на депутатския ми имунитет е следствие  от изпратеното от мен преди дни писмо до главния прокурор на Република България по повод проточилото се следствено дело срещу мен. В писмото си настоявах прокуратурата или да повдигне обвинение, или официално да се откаже от такова, категоричен е лидерът на БСП.

Досега е установено, че Станишев се е „лишил по невнимание от фактическата власт“ върху липсващите книжа. Според разследването председателят на социалистите не е упражнил достатъчни грижи по съхранението, предаването и движението на секретните документи.

Три пъти разследването беше връщано от съда в Софийска градска прокуратура за изчистване на пропуски, като делото след това отново е внасяно в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

В сряда Сергей Станишев поиска от главния прокурор да ускори разследването срещу него.

„Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", писа в писмото си до прокурора Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!