"Прозрачност без граници" предлага промени в Изборния кодекс

24 юни 2013 в 16:57 2715 5

Снимката, избрана от
Снимката, избрана от "Винер цайтунг", за илюстриране на изборите в България. Снимка: DPA

Кои са важните промени, които са нужни в Изборния кодекс? Своя позиция по актуалната тема въз основа на опита от изборите на 12 май разпространи асоциация "Прозрачност без граници".

Ето какво предлагат експертите (със съкращения):

1. Създаване на точни избирателни списъци, като бъдат конкретизирани правомощията на ЦИК в поддържането на актуалните списъци. Един от възможните подходи е грешки и манипулции със списъците да бъдат избегнати чрез т.нар. "активна регистрация". Такава промяна обаче трябва да бъде предхождана от експертен дебат, посочват от "Прозрачност без граници".

2. Облекчаване на изискванията за регистриране на участниците в изборния процес. Сегашното изискване за 7000 подписа затруднява потенциалните кандидати, а това е и предпоставка за злоупотреби с лични данни. Предложението е броят подписи да е не повече или равен на броя членове, необходими за регистриране на партия (2500).

Освен това се предлага независимите кандидати да могат да си връщат внесения депозит при получени 1% от гласовете с съответния МИР.

3. Справедлив (равен) достъп до медии по време на кампанията, който да е безплатен за обществените медии (БНР, БНТ и регионалните им програми).

4. Промени в правомощията на ЦИК и РИК. ЦИК да предоставя на Министерския съвет план-сметката за изборите, а към комисията да бъдат назначени повече експерти, особено във връзка с поддръжката на актуални изборни списъци. Членовете и експертите на ЦИК по подобие на народните представители да декларират конфликт на интерес.

5. Разширяване на приложението на модела на регионалните преброителни центрове. Този подход е бил тестван по инициатива на "Прозрачност без граници" в Бобошево през 2011 г. Предложението е да се прилага за всички избори в малки общини до 20 000 души.

6. Изработване на правила за провеждане на предсрочни избори.

7. Включване в изборния кодекс на методика за изчисляване на резултатите.

8. Преференциално гласуване с нисък праг - до 5 процента.

9. Прецизиране на основните понятия в закона като напрмер статут на наблюдателите, коректно определение за агитация, достъп на извънпарламентарни партии до държавна субсидия (в условията на криза според експертите не е редно да се вдига прагът за получаване на субсидия, защото това би възпрепятствало новите и по-малките партии), ограничаване на размера на субсидията (според асоциацията размерът може да бъде намален дори с 50%). 

 

 

  
   
 
   

             

 
        
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!