Природозащитници искат оставката на екоминистъра

31 октомври 2012 в 08:24 1947 2

Екоорганизации искат оставката на Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
Екоорганизации искат оставката на Нона Караджова. Снимка: БГНЕС

Граждански организации от различни райони на страната и три екологични партии - "Екогласност", "Зелената партия" и "Партия на зелените", ще протестират пред Министерството на околната среда и водите. Те настояват цялото ръководство на министерството да бъде освободено от длъжност. 

Ние с документи, с факти, от 3 години сигнализираме за огромни нарушения, пропуски на МОСВ, даже бих казал и нещо повече – не са пропуски, а съзнателно прикриване на нарушенията на Прокопиев, примерно на фирмата "Аурубис", на Ковачки в областта на добива на въглища и застрашаване на питейната вода на Драгоман. Не сме против бизнеса, напротив. Можем да дадем примери, че работим прекрасно с фирми, които са част от опазването на околната среда, но не можем да се съгласим с хора, които създават непрекъснато проблеми, каза пред БНР Емил Георгиев от "Екогласност" коментира. 

Ние имаме информация, че има един такъв наличен кръг "зелени адвокати", които само следят къде има концесии и започват да ги оспорват в съда, допълни той. 

Утре КНСБ организира на контрапротест работниците в добивните предприятия "Асарел медет", "Елаците мед" и "Челопеч Майнинг" пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 

Малкото предприятия, които дават добавена стойност, 5% от износа на България, около 6% от БВП и дават няколко хиляди работни места на печеливши и добри заплати, ако сега тях искаме да убием, не знам. Това включва всички, които работят в добивната индустрия и които имат съответните стандарти, които отдавна са показани, проверени от международни организации, наши вътрешни при това, каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!