Президентът дава мандата на Станишев още днес

Елица Мартинова 23 май 2013 в 14:18 1406 0

Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев още днес ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на лидера на "Коалиция за България" (КБ) Сергей Станишев.

От президентството обявиха, че това ще стане на церемония в 15.30 часа днес, след което Плевнелиев ще направи изявление.

Решението на президента идва след настояването на партиите за скоростно съставяне на кабинет и за гласуването на състава на извънредно заседание на Народното събрание още в понеделник или вторник. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство. 

За намеренията на президента да връчи нов мандат още днес първоначално съобщи лидерът на социалистите Сергей Станишев. "Имаме готовност, сега разбрахме, че сме поканени с г-н Орешарски да се явим в 15.30 ч. в Президентството. Имаме пълна готовност да поемем отговорността на мандата още днес, защото няма време за губене", заяви Станишев.

Искането за връчване на два мандата - един на ГЕРБ, който очаквано беше върнат, и втори - на БСП, беше направен от лидера на ДПС Лютви Местан. Това стана по време на срещата му с президента в рамките на консултациите за съставяне на ново правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!