Местан: Президентът още днес да връчи мандат на Станишев

23 май 2013 в 11:14 1983 7

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

ДПС ще поиска от президента Росен Плевнелиев още днес да връчи мандат за съставяне на правителство на БСП.

Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан преди посещението му при президента за консултации за съставяне на правителство при президента Росен Плевнелиев.

Местан заяви, че ще поиска от държавния глава да връчи не един, а два проучвателни мандата – единият на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече декларира, че ще го върне, и вторият – на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. По този начин лидерът на ДПС очаква още в понеделник, на извънредно заседание на парламента, съставът на правителството да бъде гласуван.

Преди ДПС на консултации при президента бяха „Атака“. Лидерът на партията Волен Сидеров каза, че президентът пред него е заявил готовност да не бави връчването на мандат на следващата по големина парламентарна група, ако ГЕРБ откажат да съставят правителство. „Президентът ще направи всичко възможно - връчването на мандата на БСП да стане в много съкратени срокове. От негова страна няма да има процедурни хватки и забавяне. Това е много важно, защото имах някои съмнения“, коментира Сидеров след срещата си с президента.

Той каза, че е информирал президента за опасенията си, че ГЕРБ са правили опити да влияят на конституционни съдии за решението на искането за касиране на вота.

След ДПС на консултации при президента е ред на БСП, а след това са ГЕРБ. Веднага след консултациите с най-голямата партия в парламента, президентът ще връчи проучвателен мандат за правителство, който ГЕРБ веднага ще върнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!