Борисов заплаши да блокира избора на нов кабинет

Елица Мартинова 21 май 2013 в 15:09 6877 8

Бойко Борисов., Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов., Снимка: БГНЕС

С това, че не се регистрираха на днешното заседание, от „Атака“ разиграха сценарий, който осигури кворум на БСП и ДПС за избор на председател на Народното събрание. Когато се избира кабинет, ние също няма да се регистрираме и „Атака“ ще трябва да им даде няколко гласа. Ще стоим в опозиция и ще им гледаме сеира. Това заяви в кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов се зарече още, че няма да бави мандата, който Плевнелиев ще връчи на ГЕРБ за съставяне на правителство. Той бе категоричен обаче, че партията му ще предложи алтернативен кабинет, за да са наясно гражданите, че съществува алтернатива на „Коалиция за България“.

По думите му развоят с избора на председател на Народното събрание е бил ясен знак, че ДПС и „Коалиция за България“ не желаят да водят конструктивни преговори.

„Кога е избиран председател на парламента с под 120 депутати? Не е ли нормално първата политическа сила да има председател на парламента? Това не съм аз или ГЕРБ, това са над милион избиратели“, коментира Борисов и допълни: На нас ни отива като на първа политическа сила или председателското място, или ще си стоим опозиция там и ще им гледаме сеира.

Той бе категоричен, че с отказа си да се регистрират за пленарното заседание, депутатите от „Атака“ всъщност са подкрепили ДПС и „Коалиция за България“, макар че от трибуната лидерът Волен Сидеров заяви, че няма да подкрепя нищо друго, освен българския интерес.

„Те трябваше днес да не го правят, да става толкова ачик работата, а трябваше да го оставят за избора на кабинет. Сега не знам, като и ние не се регистрираме, когато се избира кабинет, и „Атака” не се регистрира, тогава няма този кворум, за който говорим, и тогава вече ще се покажат трима-четирима депутата отнякъде“, зарече се Борисов.

По думите му не става въпрос за бойкот на парламента, а за коректно и справедливо отношение.

„Нашият бойкот не е бойкот, ние бяхме в парламента и честно и почтено си гласувахме и какво стана? Вече няма да се регистрираме и ние, ще стоим в парламента и ще видим сега какъв номер трябва да изиграят за правителство. Като не се регистрираме в парламента, сега ще видим как „Атака” трябва да им даде трима-четирима души, за да направят правителство“, каза Борисов.

Ако при избора на кабинет ГЕРБ и „Атака“ наистина не се регистрират, в пленарна зала няма да има достатъчен кворум – 121 души, за откриване на пленарното заседание. Общият брой депутати на ДПС и „Коалиция за България“ е точно 120 – 84 мандата за социалистите и 36 за хората на Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови