Премиерът не отстъпва за Пеевски, президентът иска смяна (видео от протеста)

OFFNews 14 юни 2013 в 21:45 2327 12

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Дори и след масовия протест срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, премиерът Пламен Орешарски е категоричен, че решението на парламента няма да бъде преразгледано. 

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев се възпротиви на избора, който минал без дискусия, а самият той не бил уведомен, че Пеевски е кандидат за поста. "Щом президентът така е искал, значи ще аргументирам избора", каза по-късно през деня премиерът пред журналисти. „Защо не ми зададохте въпроса - с какви аргументи предложих 17 министри и 17 зам.-министри – професионални аргументи”, заяви Орешарски и обясни, че е бил убеден в номинацията на Пеевски и в неговите качества.

"Вярвам, че това решение, според мен погрешно, ще бъде прегласувано", каза час по-късно президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" на БНТ. 

Кандидатурата на самото лице не е съгласувана с мен - заяви Плевнелиев.

За мен е по-добре за нацията председателят на ДАНС да може да се избира публично. По-добре е да има такъв подход, това е по-добрият начин – да има публични дебати, ясна обосновка. По-добре е за нацията председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента, каза още държавният глава. 

По думите му - оттук нататък позицията на управляващите ще дефинира следващите стъпки. Ние трябва да мислим проектово-ориентирани. Не мога да подкрепя играта зад кулисите - заяви Плевнелиев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!