ЕНП иска Европа да следи отблизо събитията в България

Елица Мартинова 14 юни 2013 в 17:09 2713 4

Жозеф Дол, председател на ЕНП в парламента, Снимка: Europe.com
Жозеф Дол, председател на ЕНП в парламента, Снимка: Europe.com

Групата на Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, е поискала от Европейската комисия да следи отблизо събитията в България. За това съобщиха от пресцентъра на бившите управляващи.

Според лидера на ЕНП Жозеф Дол изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е, меко казано, учудващ.

"Групата на ЕНП в Европейския парламент е учудена от избора тази сутрин на Делян Пеевски за нов директор на ДАНС, чиито правомощия бяха значително разширени. Липсата на демократичен дебат и изключителната бързина на процедурата повдигат въпроси относно целите на назначението.

Групата на ЕНП в Европейския парламент призовава Европейската комисия да следи отблизо последните развития в България и да гарантира спазването на европейските стандарти на Правовата държава.", гласи декларацията на ЕНП.

По-рано днес държавният глава обяви, че председателят на ДАНС е една от най-важните фигури в държавата. Според Плевнелиев е от огромно значение дали фигурата, която оглави службата, се ползва с подкрепата на Европа и света.

“Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Ако председателят на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията”, предупреди президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews