Премахват специализираните ТЕЛК комисии

Вероника Шербанова 06 март 2013 в 18:43 2150 2

Болница. Снимка БГНЕС.
Болница. Снимка БГНЕС.

Правителството в оставка премахна специализираните ТЕЛК комисии с промени в Закона за здравето. Специализираните комисии ще станат част от общите ТЕЛК комисии във всеки областен град.

До момента в цялата страна действаха 24 ТЕЛК комисии, като десет от тях бяха за психични заболявания, десет – за белодробни, и четири – за очни. Така пациентите с повече от една болести трябваше да преминат през няколко специализирани ТЕЛК комисии в различни градове и след това да получат експертно решение от общата комисия в своя областен град.

С премахването на специализираните комисии пациентите ще бъдат улеснени в получаването на експертните си решения, категорични са експертите.

Промяната ще ускори процеса на получаване на ТЕЛК-ове за очни заболявания, тъй като поради малкия брой на комисиите за освидетелстване се чакаше най-дълго.

Чрез промените в Закона за здравето медиците в училищата, детските градини и домовете за сираци ще имат право да наблюдават и лекуват деца с хронични заболявани. 

С решение на правителството в оставка ще бъде създаден публичен регистър на болниците, в които се извършват ин витро процедури. Той ще бъде част от регистъра на лечебните заведения в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!