Правителството и "Топлофикация" получиха антинаградата "Биг Брадър"

Юлиан Христов 28 януари 2013 в 14:42 1968 2

Наградите
Наградите "Биг брадър". Сергей Антонов

Правителството и "Топлофикация София" получиха антинаградата "Биг Брадър" за това, че са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите. 

Призът се връчва от Фондация "Програма Достъп до информация" и Интернет Общество-България вече втора година. 

"Заслугите" на правителството за наградата са свързани с това, че поредна година не се правят промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и няма регламентация за достъп до трафични данни, които да гарантират в по-висока степен защита на личната сфера на гражданите.

Според Александър Кашъмов днес никой не знае кога и защо е следен или подслушван. Трафичните данни дават много по-ценна информация за следения субект, защото така може да се проследи кога и къде се е срещал с друго лице и колко време са прекарали заедно. 

Кашъмов се позова и на порочната практика да се издават разрешителни за ползване на СРС без съдебна санкция, като в същия момент разрешенията са се повишили драстично. Използваните през 2011 година СРС са близо 16 хил., а за 2012 година - са 13 600. Занижената цифра за миналата година идва от разпореждане на шефката на Софийски градски съд Владимира Янева, която е и семеен приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов, сходни искания за ползване на СРС да се обединяват в едно. 

Адвокат Кашъмов подчерта, че страната ни вече веднъж е била осъждана заради прекомерния брой на използвани СРС през 2000-2001 година, когато статистиката отчела прилагането на 10 хил. подслушвания. В същото време много малък брой от използваните СРС се използват като доказателствен материал и помагат на разследването на стигне в съдебна, коментира Кашъмов. Той смята, че в съда в Страсбург вероятно ще има още подобни дела срещу България, но не изключи възможността и българските съдилища да започнат активно да се занимават с такива случаи. 

Антинаградата в категорията "частна компания" за "Топлофикация София" ЕАД се присъжда заради непропорционалното и неправомерно обработване на лични данни на абонатите на дружеството. То изисквало предоставянето на непропорционално голям брой копия документи от абонатите си, за което е санкционирано. В съдебно дело "Топлофикация" предоставила на съда справка освен за ответната страна, но и за други 70 жители на жилищна кооперация, в която освен всичко фигурирали ЕГН-та и местоработата им - факти, които нямат отношение към предлаганата от "Топлофикация" услуга.

Сред претендентите за антинаградите е и Столичната дирекция на полицията, която изиска от всички метадонови центрове в София подробен списък на записаните при тях лица, заедно с личните им данни. За антинаградата се надпреварваха и няколко общини заради т.нар. "бебешки карти" за градския транспорт.  За да издават безплатни карти на децата до 7-годишна възраст, някои общини изисквали копие от акта им за раждане, както и личната карта на родителя, като това трябвало да се прави ежегодно. Решението в други общини на въпроса пък било много по-лесно - достатъчно било родителят да се яви на място с копие от акта на раждане на детето си, без да се налага данните да бъдат внасяни в регистър. 

КЗП пък била глобена с 14 хил. лв. за това, че изисква от подаващите сигнали при нея да оставят адрес и ЕГН, което надхвърля исканите за това данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки