Quantcast

Ден на траур и погребение за патриарх Максим

Последна промяна на 09 ноември 2012 в 07:14 3189 1

Ден на траур в памет на патриарх Максим.
Ден на траур в памет на патриарх Максим.

Днес в България е ден на траур в памет на патриарх Максим. Българският патриарх и Софийски митрополит почина във вторник рано сутринта на 98-годишна възраст.

Той беше начело на Българската православна църква 41 години. Министерският съвет реши на заседанието си в сряда, че 9 ноември ще е Ден на Национален траур. 

На 9 ноември са опелото и погребението на патриарх Максим. Националният флаг е спуснат наполовина над държавните учреждения, а всички тържества са отменени.

Днес ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник "Св. Александър Невски" от 9,00 ч. В богослужението ще участват вселенският патриарх Вартоломей Първи, представители на Сръбската, Гръцката и Албанската православна църква.

Парламентът няма да работи, а в храм „Св. Александър Невски” ще има сектор, определен за народните представители.

В 10,30 ч ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим. 

Непосредствено след опелото в храм-паметник "Св. Александър Невски", тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир. По негова воля погребението му ще бъде в този манастир. То ще започне в 15:30 ч. 

В събота ще има заседание на Светия синод, на което се очаква да бъде избран наместник-председател на Българската православна църква. Заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод.

Според устава на Българската православна църква до 7 дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2012 в 14:38

ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:
1) Николай Пловдивски специализира в Москва – т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! !
3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #

1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав".

2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.