Ден на траур и погребение за патриарх Максим

09 ноември 2012 в 07:14 4327 1

Ден на траур в памет на патриарх Максим.
Ден на траур в памет на патриарх Максим.

Днес в България е ден на траур в памет на патриарх Максим. Българският патриарх и Софийски митрополит почина във вторник рано сутринта на 98-годишна възраст.

Той беше начело на Българската православна църква 41 години. Министерският съвет реши на заседанието си в сряда, че 9 ноември ще е Ден на Национален траур. 

На 9 ноември са опелото и погребението на патриарх Максим. Националният флаг е спуснат наполовина над държавните учреждения, а всички тържества са отменени.

Днес ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник "Св. Александър Невски" от 9,00 ч. В богослужението ще участват вселенският патриарх Вартоломей Първи, представители на Сръбската, Гръцката и Албанската православна църква.

Парламентът няма да работи, а в храм „Св. Александър Невски” ще има сектор, определен за народните представители.

В 10,30 ч ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим. 

Непосредствено след опелото в храм-паметник "Св. Александър Невски", тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир. По негова воля погребението му ще бъде в този манастир. То ще започне в 15:30 ч. 

В събота ще има заседание на Светия синод, на което се очаква да бъде избран наместник-председател на Българската православна църква. Заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод.

Според устава на Българската православна църква до 7 дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови