Митрополит Николай: Патриарх Максим опази църквата ни

09 ноември 2012 в 14:01 2312 2

Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Пловдивският митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

"Нека отвъд биографичните данни си представим – какво е трябвало да преживее, какво е трябвало да изтърпи патриарх Максим", прикани днес митрополит Николай след опелото на починалия патриарх Максим. 

"Да си представим времето между 1944 и 1971 г. и между 1971 г. и 1989 г., когато един античовешки режим беше решен да отнеме свободата на хората, да убие духа им, да ги превърне в роби на материята. Патриарх Максим пое църквата ни във време на безнадеждност, преведе я през пустинята и я опази. Да си представим времето след 1989 г., когато човешки страсти създаваха опасност наред с държавата, да разрушат и църквата", каза още митрополит Николай. 

Според него патриарх Максим е помогнал на цялото ни общество да порасне и да помъдрее. "Сега си даваме сметка, какво сме щели да загубим, ако той тогава беше отстъпил", заяви Пловдивският митрополит, който след смъртта на патриарха временно оглави и Софийската митрополия.

Дали, ако тогава бяхме загубили църквата, нямаше да загубим и държавата?, коментира той по повод църковния разкол. 

„Слава на Бога – той не отстъпи, остана здраво закрепен на скалата на вярата. Стоеше на нея с пълното съзнание, че това е последната и най-здравата опора на България. Заради тези негови качества, твърдост на вярата, Българската православна църква имаше и има искрената подкрепа на всички братски поместни църкви, подкрепата на всемирното Свето православие”, каза митрополит Николай. 

"Негово Светейшество Патриарх Максим никога, при никакви обстоятелства, нито за миг, не предаде Христовата църква, не се поддаде на популизма.  Молеше се и ни прощаваше, прощаваше ни и се молеше, молеше се на всички светии да запазят Българската православна църква и те я запазиха, благодарение на него, заради това, че беше истински духовен пастир, истински и безпрекословно вярващ в Бога човек",  беше категоричен Николай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!