Плевнелиев: Предсрочен вот ще спаси България

26 февруари 2013 в 21:41 2669 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Изходът от политическата и социална криза в България е в провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Това се посочва в становището на Консултативния съвет за национална сигурност, прието с консенсус след 5-часовото извънредно заседание.

Демократичното устройство на България не може да бъде поставено под съмнение, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Породени са рискове пред нормалното функциониране на институциите в България, както и от ескалация на социалното напрежение в страната, пише в становището на Консултативния съвет.

За овладяване на кризата са необходими целенасочени действия на президента, на Народното събрание, на правителството в оставка и на местните власти, се посочва още в становището на КСНС.

Всички действия на институциите и политическите партии, в диалог с гражданското общество, трябва да бъдат насочени към утвърждаване на демократичните процеси, стабилността на институциите и запазване на гражданския мир и обществения ред, единодушни са участниците в заседанието.

Консултативният съвет за национална сигурност реши Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни мерки и решения, необходими за разрешаване на проблемите, предизвикали протестите.

Сред тях са измененията в Закона за енергетиката, които да направят възможно намаляването цената на тока и облекчаването на социалното положение на българите, мораториум върху сделки на разпореждане и строителни дейности върху държавни и общински имоти на територията на крайбрежни плажни ивици и други.

Президентът Росен Плевнелиев информира, че парламентът ще се ангажира с изработването на специална програма за неотложните мерки и дейности, които да се свършат до края на неговия мандат.

В обръщението си към нацията от парламентарната трибуна на 28 февруари президентът ще предложи конкретни решения на част от гражданските искания с ясни срокове.

„Ще гарантираме спокойствието и правовия мир в държавата. Благодарни сме на българските граждани и на протестиращите, които по един много демократичен начин показаха своята воля и своята позиция”, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови