Плевнелиев: Не трябва да се допуска нова ескалация

26 февруари 2013 в 13:33 2075 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Не трябва да се допуска да се дестабилизира фундаментът на държавността и институциите.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Заседанието беше свикано извънредно темата за нарастващото напрежение в страната и нарастващата необходимост да се намерят подходящи инструменти за решаване на кризата.

"Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията. В неделя протестираха около 150 000 българи над 40 града в страната", каза Плевнелиев.

"Трябва да действаме отговорно. Ситуацията е усложнена и в Европа, в политически, икономически, финансов аспект. Всяка държава има своите специфики. Икономическите перспективи в Европа не са добри. Правителството макар и в оставка носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-тата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8 процента. Имаме нужда от силен работещ регулатор”, добави държавният глава.

„Ще търсим консенсус за възможните решения за преодоляване на кризата. Няколко са основните цели: да се противопоставим ад бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели ,да дадем бързи отговори, да осигурим устойчиво функциониране на функциите”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

„Парламентарно представените партии ще откажат мандат за съставяне на правителство. Те трябва да работят до момента на разпускане на парламента, да приемат най-неотложните текстове”, посочи Плевнелиев. „Очаквам членовете на КСНС да подходят отговорно към мерките, които трябва да се предприемат от държавните власти и политическите сили за решаване на най-големите проблеми”, каза Росен Плевнелиев. „Призовавам партиите да мислят за рисковете за държавата, да направят дебат, а представителите на изпълнителната власт да предоставят анализ на рисковете и заплахите за националната сигурност”, посочи той.

Доклади ще изнесат Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. „Ще помоля за становище на вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков”, каза Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!