ДКЕВР ще може да променя цените на тока, когато поиска

Нели Чолашка 26 февруари 2013 в 14:10 1839 0

Заседание на ДКЕВР, Снимка: БГНЕС
Заседание на ДКЕВР, Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще има право да променя цените на тока и по време на ценовия период.

Такава промяна в Закона за енергетиката гласува едновременно и на първо, и на второ четене парламентарната енергийна комисия по предложение на депутатите Мартин Димитров (Синята коалиция) и Диан Червенкондев (ГЕРБ).

Мартин Димитров напомни, че тази промяна в закона е нож с две остриета и ДКЕВР може да сваля, но може и да вдига цените, когато прецени.

Текстовете бяха приети и на първо, и на второ четене, защото депутатите очакват президентът Росен Плевнелиев да ги разпусне до края на тази седмица.

В пленарна зала се очаква те да бъдат приети в четвъртък, обяви Мартин Димитров. Министърът на енергетиката в оставка Делян Добрев обяви, че се надява те да бъдат приети още утре независимо дали Плевнелиев ще разпусне 41-то Народно събрание.

В началото на извънредното заседание на комисията Добрев обяви, че очаква парламентът да работи още седмици. Той очаква да бъдат приети текстове, според които депутатите избират председател на ДКЕВР (сега се назначава от кабинета) и да изберат нов председател.

Мартин Димитров, който е председател на комисията, пък получи съобщение от шефката на парламента Цецка Цачева, че и другата седмица парламентът ще заседава.

Представителите на ЕРП-тата в комисията поискаха да се посочат изрично случаите, в които регулаторът има право да променя цените извън  ценовия период, но това така и не беше взето предвид.

С гласуваните промени в Закона за енергетиката ще бъде възстановен и консултативния съвет към министъра на енергетиката с експерти от граждански организации и синдикати. 

Премахнахме този съвет, защото откакто съществува ДКЕВР не комисията, а регулатора определя цените на тока, обясни Делян Добрев.

В парламентарната енергийна комисия вчера са внесени и текстове за от депутата Георги Анастасов (бивш депутат от "Коалиция за България"), но те бяха отложени, защото почти никой не се беше запознал с тях.

С тях се предлагат радикални промени относно определянето и отчитането на топлоенергията, като например, че който си е махнал радиаторите, не плаща за парно, че един човек, определен от етажната собственост отчита топломерите и др.

Експерт от министерството на енергетиката обяви, че много от текстовете противоречат на Директивата на ЕС за енергийна ефективност и на Закона за етажната собственост. Той покани хората, подготвили текстовете, на среща в министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови