Плевнелиев: Отново е нужно граждани и управници "едно да желаят"

Нели Чолашка 22 септември 2013 в 14:55 2387 9

Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски на Деня на София. Снимка: Сергей Антонов

В дни като днешния повече от всякога осъзнаваме значението на националното обединение, на общата ни воля да живеем в преуспяваща България, в която гласът на народа се чува ясно и отчетливо, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят“.

Това се казва в обръщението на президента Росен Плвенелиев към българите по случай Деня на независимостта, разпространено от пресцентъра му.

Плевнелиев няма да присъства на честванията във Велико Търново, защото ще е в Ню Йорк за участие в 68-та сесия на Общото събрание на ООН. 

"Преди 105 години в тържествената атмосфера на древния храм „Свети 40 мъченици” в старопрестолното Велико Търново княз Фердинанд прочете манифеста, с който бе обявена дългоочакваната независимост на България. И сега в паметта ни ехтят думите му:

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.”

Нека помним събитията от паметния 22 септември 1908 г. – тази демонстрация на куража и волята на поколение българи, което успява, само тридесет години след Освобождението, да изгради държавност и институции, да възстанови икономически и стопански страната, да демонстрира зряло национално самосъзнание и самочувствие", пише още в обръщението на президента.

 По думите му важните уроци на историята са, че успяваме, единствено когато сме сплотени и единни. 

 Нека пренесем през времето възторга на нашите деди и да повторим техния възглас: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, апелира Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!