Честваме 105 години независимост

22 септември 2013 в 08:41 2291 1

Гвардейци.
Гвардейци.

България чества днес 105 години от обявяването на Независимостта на държавата.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на 22 септември през 1908 г. в черквата "Св. четиридесет мъченици" е обявена независимостта.

Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".

На празника днес във Велико Търново ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков и депутати.

Председателят на парламента ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І", която ще започне в 19.30 часа.

Той ще поздрави представителните роти от Българската армия, ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината.

Президентът Росен Плевнелиев няма да присъства на честванията, защото е на работно посещение в САЩ 68-ата сесия на Общото събрание на ООН. 

Във Велико Търново ще е премиерът Пламен Орешарски, съобщиха днес от пресцентъра на Министерския съвет.

Той ще се срещне с областния управител и с кметове от област Велико Търново в 17.30 ч., след което ще присъства на тържествената заря-проверка.

В София Денят на Независимостта ще бъде отбелязан от 11 ч. на площад "Княз Александър I".

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър, хор "Света София" и вокална формация "Аква Делия" с ръководител проф. Диляна Мичева.

Слово ще произнесе зам. -кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови