Плевнелиев няма да налага вето върху Закона за ДАНС

Нели Чолашка 12 юни 2013 в 17:17 1334 0

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев няма да налага вето върху Закона за ДАНС, който беше променен по спешност  от новия парламент, съобщиха от президентството. Той ще издаде указ за обнародването му.

След като бяха приети измененията в закона миналия петък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност към президента заради тези промени и ще настоява Плевнелиев да наложи вето върху закона.

С новите текстове новите управляващи пратиха ГДБОП в ДАНС и дадоха правомощия на агентите от агенцията за сигурност да разследват престъпления и да задържат хора. Освен това вече шефът на агенцията ще се избира от парламента, а няма да се назначава от президента.

Президентът е обсъдил днес промените в закона с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, както и с дипломатическия корпус, съобщиха от пресцентъра.

 В хода на дискусиите били изразени резерви към някои от измененията в закона и били повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност (вероятно се има предвид, че президентът вече няма да може да назначава шефът на ДАНС).

Плевнелиев решил въпреки това да не налага вето и да издаде указ за обнародването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!