Кметът на Плевен назначен незаконно

Елица Мартинова 21 юни 2013 в 17:23 6117 11

Димитър Стойков. Снимка:  Sofia Photo Agency
Димитър Стойков. Снимка: Sofia Photo Agency

Кметът на Плевен Димитър Стойков изпълнява длъжността си в нарушение със Закона за местното самоуправление и местната администрация, твърдят от „Движение България на гражданите“.

Общинският председател на партията Христо Таслаков и областният координатор Стефан Милев са подали сигнал до Общинската избирателна комисия в Плевен и до ЦИК.

Те са сезирали и Президентството, и омбудсмана, защото според тях кметът Стойков изпълнява правомощията си незаконно.

Причината за твърденията им е фактът, че градоначалникът съвместява длъжността си с още два трудови договора – в УМБАЛ „Д-р Георги Стрнаски“ като лекар-хирург, и в МУ-Плевен като преподавател.

Според хората на Кунева кметът на Плевен няма право едновременно да бъде градоначалник и да изпълнява други трудови задължения.

„Димитър Стойков нарушава Закона за местното самоуправление и местната администрация, влизайки в хипотезата на чл. 42, ал. 1, т. 7 от закона, който гласи: Пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно: т. 7 при избирането му за народен представител, министър или областен управител, при назначаването му за заместник-министър или заместник-областен управител, или когато заеме друга длъжност по трудов договор, или служебно правоотношение“, гласят аргументите на „Движение БГ“, които те са изпратили до ЦИК и останалите институции.

Според Христо Таслаков и Стефан Милев тази година градоначалникът на Плевен признава за другите си две назначения в отговор на официално запитване.

„Трудовите ми договори с УМБАЛ-Плевен и МУ-Плевен са действащи. Общинският съвет може да поиска да проконтролира тези договори, но не може да задължи кмета да ги прекрати“, е отговорил Стойков в Решението на общината.

От движение "България на гражданите" са поискали от ЦИК да постанови дали е законосъобразно съвместяването на длъжността "кмет" с други трудови договори. Ако институцията реши, че Стойков упражнява правомощията си в разрез със закона, хората на Кунева настояват той да бъде отстранен от поста на градоначалник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!