Кметът на Плевен назначен незаконно

Последна промяна на 21 юни 2013 в 17:23 5365 11

Димитър Стойков. Снимка:  Sofia Photo Agency
Димитър Стойков. Снимка: Sofia Photo Agency

Кметът на Плевен Димитър Стойков изпълнява длъжността си в нарушение със Закона за местното самоуправление и местната администрация, твърдят от „Движение България на гражданите“.

Общинският председател на партията Христо Таслаков и областният координатор Стефан Милев са подали сигнал до Общинската избирателна комисия в Плевен и до ЦИК.

Те са сезирали и Президентството, и омбудсмана, защото според тях кметът Стойков изпълнява правомощията си незаконно.

Причината за твърденията им е фактът, че градоначалникът съвместява длъжността си с още два трудови договора – в УМБАЛ „Д-р Георги Стрнаски“ като лекар-хирург, и в МУ-Плевен като преподавател.

Според хората на Кунева кметът на Плевен няма право едновременно да бъде градоначалник и да изпълнява други трудови задължения.

„Димитър Стойков нарушава Закона за местното самоуправление и местната администрация, влизайки в хипотезата на чл. 42, ал. 1, т. 7 от закона, който гласи: Пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно: т. 7 при избирането му за народен представител, министър или областен управител, при назначаването му за заместник-министър или заместник-областен управител, или когато заеме друга длъжност по трудов договор, или служебно правоотношение“, гласят аргументите на „Движение БГ“, които те са изпратили до ЦИК и останалите институции.

Според Христо Таслаков и Стефан Милев тази година градоначалникът на Плевен признава за другите си две назначения в отговор на официално запитване.

„Трудовите ми договори с УМБАЛ-Плевен и МУ-Плевен са действащи. Общинският съвет може да поиска да проконтролира тези договори, но не може да задължи кмета да ги прекрати“, е отговорил Стойков в Решението на общината.

От движение "България на гражданите" са поискали от ЦИК да постанови дали е законосъобразно съвместяването на длъжността "кмет" с други трудови договори. Ако институцията реши, че Стойков упражнява правомощията си в разрез със закона, хората на Кунева настояват той да бъде отстранен от поста на градоначалник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2015 в 15:20

Таслаков си получи заслуженото. Самозабрави се и дъщеря му Цветелина се оказа в гроба по заповед на Бога.

28.09 2013 в 11:28

А ако наистина взема заплата от 3 места?
А ако наистина се явява в Община Плевен по 2-3 часа на ден - кой я ръководи??
И какво толкова велико е направил за Плевен до сега, че да му прощаваме "грешките"???
Ако е СВЕТОВЕН ХИРУРГ - клиниките по света ще плачат за него???

А за далаверите - как за последните 2-3 години където е ръководител - поръчките се печелят само от 2 фирми - ЕТ В....ов и Т....кс

26.07 2013 в 16:25

Да се чуди човек откъде идва тази неизчерпаема енергия и желание на Зеленогорски и на кликата около него да се занимават с яростни компромати по адрес на сегашното ръководство на местната власт в Плевен.Наистина се питам кога ще престанат с такива неща.Всички знаем за какви мошеници става дума, които явно не могат да понесат и да проумеят, че вече не са във властта и не могат да се облагодетелстват от нея за сметка на плевенчани.На мен като плевенчанка единственото ми желание е да се работи нормално и да има добри резултати за града и хората, нещо което според мен се прави от Стойков,а не постоянно да се плюе.

26.07 2013 в 15:36

Последни разкрития - старият кмет Зеленогиорски раздавал заведения, общински имоти, на роднините си, за 60 лева на месец месечен наем, плащан от...СДС. Страшен мопеник. неговата клика седят зад тази атака. ето и линка към скандалната поредна далавера на зеленогорски - "Зеленогорски лапнал заведение за 61 лева"

http://skandalno.net/%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0 %BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD %D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D0%B0-130024

26.07 2013 в 13:46

Плевен не е имал по-достоен кмет, но ще го оцени когато го загуби. За пореден път хората стават жертва на компроматните игри на кликата на Зеленогорски, която след падането си от власт, остана без препитание, тъй като за разлика от проф. Стойков, нямат успешна кариера извън амплоато си на наредени от “зетя” чиновници.
Време е г-н Зеленогорски да приеме, че Плевен вече не го иска и да насочи усилията си другаде. А на дребните душици около него напомням, че общинската администрация е много малка част от пазара на труда в България и щом са толкова големи професионалисти нека си намерят работа извън нея.

16.07 2013 в 12:53

Плевен не е имал по-достоен кмет, но ще го оцени когато го загуби. За пореден път хората стават жертва на компроматните игри на кликата на Зеленогорски, която след падането си от власт, остана без препитание, тъй като за разлика от проф. Стойков, нямат успешна кариера извън амплоато си на наредени от "зетя" чиновници.
Време е г-н Зеленогорски да приеме, че Плевен вече не го иска и да насочи усилията си другаде. А на дребните душици около него напомням, че общинската администрация е много малка част от пазара на труда в България и щом са толкова големи професионалисти нека си намерят работа извън нея.

12.07 2013 в 20:03

Искам да се обърна към Елица Мартинова - не ви ли е срам? Говорим за лекар. Не за водопроводчик, а за хирург. Като пишете глупости как се гледате сутрин в огледалото. Вие сте журналист, ама другия път

12.07 2013 в 20:02

Не те ли е срам, човекът е един от най-добрите коремни хирурзи, спасява животи, идват да ги оперира от всички краища на страната. Дано не ти се налага на теб или на някой твой близък, че тогава друго
е заговориш. Засрами се

12.07 2013 в 20:01

По-голям мошеник от тоя Таслаков трудно може да се намери. Играч и мафиот с бизнес на тъмно. Беше от НДСВ, после от СДС, сега е при Кунева. Правете си сметка що за човек е. Ама то и лидера им Зеленогорски е същата помия - той пък е пълен с имоти на Лазурния бряг

01.07 2013 в 11:03

Това е поредната "Калинка" от ГЕРБ. Скандално избран за кмет, скандално назначен за професор и бивш "извънреден доцент" , каквото и да означава това !