Пишат новия Изборен кодекс през август

Елица Мартинова 25 юли 2013 в 17:38 2389 5

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

След продължителните консултации с граждански организации Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс е решила да пристъпи към формулиране на новото изборно законодателство.

Това стана ясно от думите на червения депутат Мая Манолова, която оглавява комисията.

Тя коментира, че е крайно време идеите, дошли от неправителствения сектор и от гражданите, да бъдат разписани в официални текстове. За целта ще бъде създадена работна група, в чийто състав ще влязат Мая Манолова, Мустафа Карадайъ, Мариана Тотева, политологът Димитър Димитров, директорът на ГРАО Иван Гетов и Божидар Томалевски от „Другата България“.

Манолова коментира, че ако съставът работи в разчетеното темпо, комисията ще приключи в определения й от парламента краен 3-месечен срок, който изтича в средата на септември.

На поредното заседание на комисията днес бяха обсъдени възможните решения на проблема с т. нар. „мъртви души“ в избирателните списъци.

Сред постъпилите до комисията предложения е включване на задължителен процес по активна регистрацията преди изборите.

Според депутата на ДПС Мустафа Карадайъ обаче това задължение ще заложи капан в изборния процес.

„Трябва да се гарантира правото на всички граждани да гласуват, не може да има никакви ограничения по тази тема“, подкрепи колегата си Четин Казак от ДПС.

Политологът Димитър Димитров предложи да бъде създаден електронен списък с избирателите, в който всеки гражданин да може да променя настоящия си адрес.

Шефът на ГРАО Иван Гетов категорично отхвърли критиките, че списъците на ръководената от него дирекция съдържат имена на починали или неродени хора. По думите му т. нар. „мъртви души“ са българските граждани, които отдавна не живеят в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!