Безплатен предизборен ефир за партиите обмислят в парламента (видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 17 юли 2013 в 15:39 1807 4

Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова. Снимка: БГНЕС

БНТ и БНР да отразяват предизборната кампания безплатно за всички участници в изборите с изключение на клипове за политическа реклама. Да се създадат и други условия за равнопоставеност между участниците в кампанията.

Това са част от предложенията, които Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс е изготвила до момента и представи на заседанието си в сряда.

Членовете на комисията са формулирали корекциите, след като са разгледали всички идеи, постъпили до момента от различни граждански организации и медийни представители.

Председателят на комисията Мая Манолова представи всички шест текста. Освен безплатното ефирно време в БНТ и БНР, от комисията предлагат да се създаде регламент, позволяващ и другите медии да могат да предоставят безплатно време за предизборната кампания.

Друга идея е да се направи ясна дефиниция  на понятието "политическа реклама" и да се ограничи обема на политическата реклама, която участниците могат да закупят.

Екипът на Манолова настоява още на всеки платен материал, свързан с предизборната кампания, медиите да поставят надпис "Платено съдържание". От временната комисия са уважили и предложението на медиите за преразглеждане на досегашните форми за отразяване на предизборната кампания - чрез клипове, хроники, диспути и пр. От бранша настояват хрониките да отпаднат, за сметка на диспутите.

Комисията на Манолова планира в новото изборно законодателство да залегне и дефиниция за това какво значи справедливо отразяване на кандидати, да има ясен регламент за медийното поведение при отразяването на изборите. То трябва да бъде честно, балансирано и безпристрастно.

Червеното острие подчерта, че въпросът все още е открит за дебати и комисията й очаква предложения.

На дебата присъстваха представители на медиите и на браншови организации.

Бойко Василев от БНТ настоя, че са необходими напълно нови правила за медийното поведение за отразяването на предизборните кампании.

Председателят на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори Мехти Меликов пък настоя за строги правила и определения на термина "политическа реклама".

"Недопустимо е смесването на търговската реклама с политическото отразяване, което е от обществен интерес. Платените политически клипове да са извън времето за платена реклама", каза Меликов.

Малко преди началото на обсъждането в сградата на парламента дойде и председателят на предишното Народно събрание Цецка Цачева. Тя обаче изненада медиите, като не уважи дебата около промените в Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2013 в 11:43

Заради глупостта си да посещава по време на любовни сеанси квартири и хотели, снабдени с камери и микрофони,с Мая Манолова съществуват доста порнографски записи! Записите по евино облекло на днешната зам.-шефка на Народното събрание Мая Манолова са най-вече с нашумелия й любовник Ангел Найденов, който сега е министър. Те са направени в споменатите по-горе любовни гнезденца, оборудвани надлежно с най-съвременна техника за документиране на компрометиращи обстоятелства. Запознати със скандалната ситуация във връзка с "БСП-острието" – Мая Манолова – се шегуват, че дамата е заснемана толкова често по без гащи, че ако притежаващите скандалните записи искат, могат да спретнат цял пълнометражен филм. Снимките й правели впечатление с това, че били я запечатали в доста неприлични пози. Говори се, че Мая Манолова прави всичко възможно да прибере от архивите на ДАНС компроматните си голи снимки, но гафът и последвалият огромен скандал покрай назначението на Делян Пеевски провалило нейните планове

18.07 2013 в 12:47

Всички политически партии да си направят по един единствен сайт, на който да правят каквото поискат. По телевизионните канали да се показват само по новинарските емисии, по усмотрение на главните редактори. Всякаква платена реклама да се забрани със закон. както и май манолова, дееба...

17.07 2013 в 19:40

За дискусиите би могла да се приложат следните елементарни неща:
Участващите партии да се определят чрез жребий за да отпадне сегашното "парламентарно представени" и "други", което създава неравнопоставеност.
Всички участници да имат абсолютно равно време (до секундата) и след изтичането му микрофонът им автоматично да се изключва.
Ако някой реши да направи вметка (реплика) в изказването на свой опонент, той натиска копченце с което изключва микрофона на опонента си и включва своя, но тогава времето на опонента спира да тече, а времето на репликиращия тече 2 или дори 3 пъти по-бързо, защото репликата е много по-силна като въздействие, а и разстройва изказването на говорещия.
Считам, че така ще се прекрати с циганията, която беше въведена от Мая Манолова и радушно възприета от всички гербери, да се надвиква опонента за да не може да се чуе думата му.

17.07 2013 в 18:44

Бахти тъпанарите... Сега да си счупя телевизора ли? Детето на какво ще гледа детските? Меликов не го слуша, щото педера*тията е заразна изглежда, явно и телвизора ще замине през балкона...