Безплатен предизборен ефир за партиите обмислят в парламента (видео)

Елица Мартинова 17 юли 2013 в 15:39 2214 4

Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова. Снимка: БГНЕС

БНТ и БНР да отразяват предизборната кампания безплатно за всички участници в изборите с изключение на клипове за политическа реклама. Да се създадат и други условия за равнопоставеност между участниците в кампанията.

Това са част от предложенията, които Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс е изготвила до момента и представи на заседанието си в сряда.

Членовете на комисията са формулирали корекциите, след като са разгледали всички идеи, постъпили до момента от различни граждански организации и медийни представители.

Председателят на комисията Мая Манолова представи всички шест текста. Освен безплатното ефирно време в БНТ и БНР, от комисията предлагат да се създаде регламент, позволяващ и другите медии да могат да предоставят безплатно време за предизборната кампания.

Друга идея е да се направи ясна дефиниция  на понятието "политическа реклама" и да се ограничи обема на политическата реклама, която участниците могат да закупят.

Екипът на Манолова настоява още на всеки платен материал, свързан с предизборната кампания, медиите да поставят надпис "Платено съдържание". От временната комисия са уважили и предложението на медиите за преразглеждане на досегашните форми за отразяване на предизборната кампания - чрез клипове, хроники, диспути и пр. От бранша настояват хрониките да отпаднат, за сметка на диспутите.

Комисията на Манолова планира в новото изборно законодателство да залегне и дефиниция за това какво значи справедливо отразяване на кандидати, да има ясен регламент за медийното поведение при отразяването на изборите. То трябва да бъде честно, балансирано и безпристрастно.

Червеното острие подчерта, че въпросът все още е открит за дебати и комисията й очаква предложения.

На дебата присъстваха представители на медиите и на браншови организации.

Бойко Василев от БНТ настоя, че са необходими напълно нови правила за медийното поведение за отразяването на предизборните кампании.

Председателят на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори Мехти Меликов пък настоя за строги правила и определения на термина "политическа реклама".

"Недопустимо е смесването на търговската реклама с политическото отразяване, което е от обществен интерес. Платените политически клипове да са извън времето за платена реклама", каза Меликов.

Малко преди началото на обсъждането в сградата на парламента дойде и председателят на предишното Народно събрание Цецка Цачева. Тя обаче изненада медиите, като не уважи дебата около промените в Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови