30 млн. лева надвзети от здравни вноски отиват за плащане на болниците

Вероника Шербанова 25 октомври 2013 в 15:46 1755 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Надвзети от здравни вноски пари, които към края на годината ще са около 30 млн. лева, ще отидат за запълване на недостига в бюджета на Здравната каса. Това реши на днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК.

Допълнителните средства ще отидат към плащанията за болниците.

Тъй като дефицитът на Касата е около 137 млн. лева, ще се наложи да остане искането за актуализация на бюждета на НЗОК със 100 млн. лева. Искането ще бъде изпратено другата седмица, обясни пред Дарик председателят на сдружение „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров, който е представител на пациентите в Надзора.

По този начин дефицитът на Касата ще бъде преодолян. В същото време с това решение няма да се получи като миналата година, когато надвзетите от здравни вноски пари ни бяха взети от финансовото министерство, посочи Димитров.

Не знаем точно колко ще са надвзетите пари все още, но на базата на това решение ще можем да поискаме актуализация от 100 млн. лева и да не влизаме с още по-голям дефицит в следващата година, обясни Димитров.

По думите му бюджетът ма НЗОК за следващата година не е бил гласуван на днешното заседание и се очаква това да се случи в понеделник.

В същото време стана ясно, че по предложение на здравния министър Таня Андреева управителят на Здравната каса и Надзорният съвет вече няма да имат правото да искат актуализация на бюджета на Касата.

С промени в Закона за бюджета на НЗОК право да искат актуализация на бюджета ще имат само здравното министерство и Министерството на финансите.

В предложението на министъра, с което се запознахме днес, е записано и че България ще оптимизира разходите си за здравеопазване, като ги намали, допълни Иван Димитров.

Тези промени са много притеснителни. Без актуализация на бюджета на Касата за тази година и без допълнителни средства за следващата година здравната ни система ще катастрофира, категорични са представители на пациентски организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews