Лекарският съюз сезира прокуратурата за изнудване от НЗОК

Вероника Шербанова 28 октомври 2013 в 18:31 2417 1

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за изнудване, рекет и склоняване към извършване на документални престъпления от страна на Здравната каса.

НЗОК е дала указания на директорите на лечебни заведения да фактурират не цялата изработена дейност от болниците, а 80% от нея.

От Касата настояват за сторниране на 20% от приетата дейност и оказват натиск за коригиране на вече представените финансово-отчетни документи за септември, става ясно от писмото, изпратено до прокуратурата.

Без съмнение посочените писма целят да се достигне до положителен финансов резултат за НЗОК и склоняват за изготвянето на счетоводни документи с невярно съдържание, допълват от БЛС.

От лекарския съюз са категорични, че могат да предоставят и още доказателства за оказван натиск върху болниците.  

От Здравната каса обясниха преди месец, че ще може да се заплати само 80% от дейността на болниците, ако не се направи актуализация на бюджета на НЗОК. 

Актуализацията беше гласувана на заседанието на Надзорния съвет на Касата по-рано днес и беше отхвърлена от представителите на държавата в Надзора, които гласуваха с "въздържал се".

Заседанието беше прекъснато и беше подновено в 18 часа.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!