Паветата изчезват от София

21 юли 2013 в 10:40 6871 36

Разкопаните павета на ул.
Разкопаните павета на ул. "Иван Асен ІІ". Снимка: Сергей Антонов

Паветата ще изчезнат от улиците на София. Те ще бъдат заменени с асфалтова настилка. Ще бъдат запазени само жълтите павета в центъра. Това предвижа план на Столичната община.

Паветата ще бъдат махнати от бул. "Прага", бул. "Монтевидео", бул. "Дондуков" в участъците, в които се движат автомобили, ул. "Богатица", "Кумата", "Нарцис", бул. "Овча купел" (от ул. "Житница" до бул. "Президент Линкълн" и от бул. "Президент Линкълн" до бул. "Цар Борис III"), бул. "Шипченски проход" и "Искърско шосе", съобщи "Монитор".

Опитът за махането на паветата по централната столична ул. "Цар Иван Асен II" вече предизвика недоволство и протести у живеещите там. След протестите им от общината обещаха паветата да не бъдат сменяни с асфалт.

Ремонтът на булевардите "Монтевидео" и "Прага" ще започне догодина. Отварянето на офертите за "Прага" е този вторник, 23 юли.

Причините за предстоящото махане на паветата обясни зам.-кметът на София Любомир Христов.

Едната е, че шофьорите намаляват скоростта на движение и това води до забавяне на градския транспорт. "Като се положи асфалт, движението ще е по-бързо и автомобилите ще вдигат по-малко шум", каза той.

Втората е трудната поддръжка на паветата. „Старите майстори си отиват, а младите нямат умения да ги редят добре”, каза Христов.

За пълната промяна на шосетата в София общината води преговори за нов заем от ЕИБ от 50 млн. евро. С парите ще се ремонтират 20 от големите булеварда. Сред тях са „Цариградско шосе”, „Сливница”, „Арсеналски”, „Тодор Каблешков”, „Никола Мушанов”, „Раковски”, „Козлодуй” и др. Работата ще започне през пролетта, а до края на 2015 г. всички проекти трябва да бъдат приключени. С част от парите се планира и строежът на кръстовище на две нива при Лъвов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!