Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Софиянци: Искаме си паветата на "Иван Асен". Общината: Ще видим

Последна промяна на 11 април 2013 в 18:05 2258 2

Разкопаните павета на ул.
Разкопаните павета на ул. "Иван Асен ІІ". Снимка: Сергей Антонов

Софиянци поискаха паветата на историческата ул. "Иван Асен ІІ" да бъдат запазени, вместо да бъдат подменени с асфалт.

В Столичната община днес следобед имаше среща между зам.-кмета по транспорт на София Любомир Христов и хора, живеещи на ул. "Иван Асен" и всички граждани бяха категорични, че трябва да се запазят паветата на улицата. 

От 2 дни има Фейсбук група в защита на стария облик на знаковата за София улици. На улица “Цар Иван Асен II” са живели популярни българи като Маестро Атанасов, Цанко Лавренов, Ран Босилек, Димитър Димов, Александър Балабанов, Емануил Попдимитров, Драган Тенев и др, припомня се в подписката в защита на паветата. Групата вече има около 4000 привърженици.

Ремонтът на улицата започна преди няколко седмици. По план "Софийска вода" подменя старата канализация в този район. Общината използва повода да направи ремонт на разбитото трасе от Орлов мост  до бул. “Михай Еминеску”.

Проектът на ремонта предвижда от двете страни на улицата до тротоара (там обикновено има паркирали автомобили) да бъде запазена настилката от павета, но в средата да има асфалт.

"Тази улица е културно-историческо наследство. "Шанз-Елизе" в Париж е с 8 ленти и цялата е в павета. Подобни улици има във Виена, в Прага и в Амстердам в централните части на тези градове. Паветата не излъчват катранни емисии и са неизтриваеми", каза на срещата с Любомир Христов Георги Боздуганов, който живее на "Иван Асен ІІ".

Живеещите на улицата се притесняват още, че ако тя бъде асфалтирана, ще се превърне в асфалтова писта – помощен ръкав за трафика от “Цариградско шосе”. Това ще е опасно за непрестанно пресичащите деца, защото на улицата има училище, няколко детски градини и читалище, и ще замърси още повече въздуха, който заради Орлов мост и "Цариградско шосе" е доста замърсен.

Любомир Христов не обеща промени в инвестиционния проект, но обеща още една среща в началото на другата седмица, на която ще обяви решението на общината.

Дотогава "Софийска вода" ще продължи да подменя канализацията, но настилката няма да бъде ремонтирана.

Хората, живеещи на "Иван Асен ІІ", организират в събота в 11 ч. среща в градинката на улицата  (пл. "Португалия") в подкрепа на автентичния вид на историческата улица.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2013 в 15:41

Ужасни са, защото не са ремонтирани и не са подредени правилно. Преди да даваш вещо мнение, помисли малко. А това колело в Люлин къде го караш, по магистралата ли...

11.04 2013 в 18:48

Бре кои са тия софиянци дето си искат паветата! 200 души подписка видях, а останалите кой ни пита!
Ужасни са паветата - особено от Св. Тертер до Орлов мост - неравни, шумни. За колело да се кара върху тях - представете си само какво е!